Probleme în aprovizionarea cu carburanți în Ungaria

Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, au probleme temporare în aprovizionarea cu benzină, potrivit g4media.ro.

Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, au probleme temporare în aprovizionarea cu benzină, potrivit g4media.ro.

Problemele temporare sunt cauzate, în parte, de cererea crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona preţul carburanţilor, pentru reducerea impactului inflaţiei asupra consumatorilor, dar şi deciziei grupului petrolier MOL de efectuare de lucrări de mentenanţă la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanţi.

 MOL a informat că au existat probleme temporare, care au durat câteva ore, care au afectat aproape o cincime din benzinăriile MOL în ultimele zile. Reţeaua MOL din Ungaria este compusă din aproximativ 500 de benzinării .MOL a precizat că introducerea plafonului de preţ la carburanţi a determinat  explozia cererii la benzinăriile sale în timp ce competitorii săi şi-au redus în mod semnificativ importurile. Grupul petrolier a adăugat că în ultimele luni a fost nevoit „într-o oarecare măsură” să aprovizioneze până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării care există în Ungaria.

MOL a informat că rafinăria sa de la Száhahalombatta funcţionează încă la capacitate parţială, deocamdată nefiind clar când anume se vor finaliza lucrurile de mentenanţă

MOL se aşteaptă să existe probleme de aprovizionare „cel puţin pe parcursul acestei săptămâni”. Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea preţului carburanţilor în luna noiembrie a anului trecut. Problemele apărute pe partea de aprovizionare au obligat Executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate. Guvernul de la Budapesta a anunţat că Ungaria va putea menţine preţurile plafonate la carburanţi dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcţiona în continuare.

Un angajat francez, concediat deoarece nu este „suficient de distractiv”