În Finlanda se poate călători doar cu certificatul de vaccinare împotriva Covid

Autoritățile scandinave iau măsuri drastice din cauza variantei Omicron

Călătorii străini care nu sunt vaccinați împotriva Covid au „acces interzis” în Finlanda, chiar dacă au test negativ Covid, relatează AFP, citată de Agrepres. Autoritățile scandinave au luat această măsură, drastică, pentru a contracara valul variantei Omicron.

Astfel, doar călătorii străini cu un test negativ Covid care pot dovedi  schema completă de vaccinare sau trecerea prin boală au voie să intre, a anunţat Ministerul de Interne după o şedinţă de guvern.

Un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră a confirmat pentru AFP că cetățenii străini nevaccinati vor fi respinşi, cu excepţia cazului în care aceştia au sub 16 ani sau nu apar pe o listă de excepţii (rezidenţi în Finlanda, lucrători esenţiali, diplomaţi etc.). „Indiferent de originea cetăţeanului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ în mai puţin de 48 de ore”, a declarat pentru AFP Tomi Kivenjuuri, un responsabil al gărzilor de frontieră finlandeze. Mai mult, nu există nicio excepție de la această regulă, cei care nu vor putea prezenta certificatul verde (vaccinare sau trecere prin boală) fiindu-le refuzată intrarea în Finlanda.

Cetăţenii Uniunii Europene sunt şi ei afectaţi de măsura care a intrat în vigoare la 14:00 GMT şi care se aplică persoanelor născute înainte de 2005 până la 31 decembrie, apoi persoanelor născute înainte de 2006.

Astfel, personalul sanitar şi din transport, motive familiale imperioase sau chiar persoanele care necesită asistenţă umanitară sunt, de asemenea, incluse pe lista excepţiilor, precum şi anumiţi rezidenţi din zona de frontieră cu Suedia şi Norvegia.  De altfel, Finlanda a anunţat încă de săptămâna trecută că va cere un test negativ din 28 decembrie pentru toţi călătorii, chiar şi cetăţeni ai UE şi vaccinaţi, pentru a opri creşterea cazurilor de covid legate de valul variantei Omicron. Dar această măsură a fost detaliată după o reuniune de guvern în cursul după-amiezii.

SUA ia în considerare obligativitatea vaccinării pentru cursele aeriene interne

Expertul american în boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat, luni, că SUA ar trebui să ia în considerare o cerințăă de vaccinare pentru călătoriile aeriene interne, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare din ultimele zile, potrivit Washignton Post. De altfel, valul de infectări a contribuit la zile de intrerupere a activității pentru companiile aeriene unde au lipsit membrii echipajelor.

Aproximativ 1.500 de zboruri din SUA au fost anulate duminică și alte 997 sâmbătă, a transmis compania de urmărire a zborurilor FlightAware. Experții din industrie au subliniat că anulările și întârzierile recente sunt mici în comparație cu colapsurile înregistrate de companiile aeriene în timpul verii , dar ar trebui să se aștepte la mai multă volatilitate până când valul alimentat de omicron se va diminua.

Citește și: Noi reguli în Grecia, de sărbători