Acuzații de sclavie pentru corporațiile de ciocolată

Mii de copii, sclavi pe plantațiile de cacao

Copilăria ar trebui să fie acea etapă din viață în care grijile să fie cât mai departe de copii. Însă nu toți au avut șansa de a avea un mediu în care să se dezvolte. Ba mai mult, au „nimerit”  într-unul în care adulții au profitat de inocența lor sau de nevoile lor.

Opt copii care susțin că au fost folosiți ca slavi pe plantațiile de cacao de pe Coasta de Fildeș au dat în judecată unele dintre cele mai mari companii de ciocolată din lume, transmite The Guardian. Cei opt acuză corporațiile de ajutare și instigarea la aservirea ilegală a mii de copii din fermele de cacao din lanțurile lor de aprovizionare.

Potrivit sursei menționate, Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey și Mondelez sunt inculpați într-un proces intentat la Washignton DC de IRA, în numele a opt foști copii sclavi. Aceștia au fost forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao.

Reclamanții, originari din Mali, acum tineri adulți, solicită despăgubiri pentru munca forțată și compensații suplimentare pentru îmbogățirea nedreaptă, supravegherea neglijentă și provocarea intenționată a suferinței emoționale.

Este pentru prima dată când o acțiune colectivă de acest fel a fost formulată împotriva industriei cacao într-un tribunal american. Citând cercetările efectuate de departamentul de stat al SUA, Organizația Internațională a Muncii și Unicef, printre altele, documentele instanței susțin că experiența reclamanților cu privire la sclavia copiilor este reflectată de cea a altor mii de minori.

Coasta de Fildeș produce aproximativ 45% din oferta globală de cacao, un ingredient esențial în ciocolată. Producția de cacao în Africa de Vest a fost mult timp legată de abuzurile drepturilor omului, sărăcia structurală, salariile mici și munca copiilor.

Corporațiile au profitat cu bună știință de situația copiilor sclavi

Una dintre acuzațiile principale ale acestui proces este că înculpații, deși nu dețin fermele de cacao, au profitat cu bună știință de munca ilegală a copiilor. Cei opt au precizat faptul că au fost racolați în Mali, fără a ști că urmau să fie traficați ca „sclavi pe plantație”. Potrivit avocaților, unul dintre copii avea doar 11 ani când i s-a promis că va lucra pe Coasta de Fildeș pentru numai 34 de lire sterline pe lună.

Politica lor este împotriva sclaviei, în special a copiilor

Niciuna dintre corporațiile acuzate de sclavie nu au recunoscut aceste fapte. Mai mult, ele susțin că politica lor interzice sclavia, mai ales cea a copiilor.

„Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună” a afirmat compania Cargill.

Citește și: Copiii căpșunarilor – cartea care a stârnit controverse în Suedia