Copiii căpșunarilor – cartea care a stârnit controverse în Suedia

Cartea a mobilizat o familie de români să se întoarcă acasă, în România

O carte pentru copii apărută în Suedia de curând stârnește controverse în comunitățile de români din țara nordică. „Copiii căpșunarilor” spune povestea unei familii sărace de români, alcătuită din mamă și tată cerșetori, relatează G4Media.ro.

Context: Mama, tata și fetița Maria trăiesc într-o singură cameră, iar în acest timp părinții se chinuie să-și caute un loc de muncă, pentru a pune mâncare pe masă, în România. Îndemnați de eșecul repetat, iau decizia de a pleca în Suedia pentru a culege căpșuni. Doar că pe timp de iarnă în Suedia nu cresc căpșuni, așadar cei doi se apucă de cerșit. Povestea promite, totuși, un final fericit.

O familie de români revine în țară din cauza cărții „Copiii căpșunarilor”

Cu toate că în Suedia, „Copiii căpșunarilor” pare să se bucure de foarte mult succes, nu toată lumea apreciază literatura din spatele unei povești cu protagoniști săraci proveniți din România. Ba mai mult decât atât, aceasta pare să pună paie pe foc în comunitățile unde există și români, accentuând batjocura și conflictele. Cel puțin asta susține mama unui băiețel a cărei familie s-a văzut nevoită să se întoarcă în România, întrucât băiețelul ar fi zis că se simte „ca ultimul om”, după ce un exemplar din „Copiii căpșunarilor” i-ar fi ajuns în fața ochilor.

„Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, mai spune mama băiatului, citată de Libertatea.ro.

Pe de altă parte, autoarea cărții „Copiii căpșunarilor” spune că o sperie valul de ură și că nu înțelege de ce se întâmplă toate astea, de vreme ce în carte nu s-ar menționa faptul că familia provine din România, cu toate că numele acestora sunt românești. „Dacă știam că asta ar putea să se întâmple, aș fi dat nume inventate personajelor”, a mai spus autoarea cărții.

Citește și: Loialitatea câinilor: Boncuk și-a așteptat zile întregi stăpânul în fața spitalului