Vesna organizează un protest național împotriva mobilizării

Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!

Sursa foto: Pixabay

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin miercuri dimineață stârnește din ce în ce mai multe critici. Nemulțumirile din rândul populației ruse cresc de la o oră la alta, motiv pentru care se dorește un protest național.

Vesna (trad. Primăvara), cunoscută mişcare de opoziţie, a lansat joi un apel pentru o nouă manifestație împotriva măsurii de mobilizare. Aceasta ar urma să se desfăşoare sâmbătă și să fie un protest de amploare.

Trebuie să ne pronunțăm contra printr-un protest național

”Mobilizarea se desfăşoară deja activ în toată ţara. În curând, mii dintre bărbaţii noştri vor fi trimişi pe front. Putem şi trebuie să ne pronunţăm contra!”, a îndemnat grupul de opoziţie, potrivit AGERPRES.

Tot Vesna este responsabilă și de lansarea apelurilor de miercuri, pe Telegram, pentru proteste de acest fel în aceeaşi zi, după anunţul președintelui rus. Acestea au fost reprimate însă şi încheiate cu 1.320 de arestări în oraşele din întreaga ţară. Puţin mai mult de jumătate dintre persoanele reţinute au fost femei.

Afirmând că șeful de stat doreşte să-i folosească pe ruşi drept ”carne de tun” în Ucraina, organizaţia Vesna admite că obiectivul ei este ”victoria împotriva regimului lui Putin”. Ba mai mult, subliniază că pentru realizarea acestui scop este nevoie să iasă în stradă cât mai mulţi oameni sâmbătă.

Mobilizarea este necesară, spun oficialii

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a argumentat că această mobilizare este necesară pentru ca trupele ruse să poată susţine o linie a frontului ce are o lungime de circa o mie de kilometri şi pentru a controla teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei.

Aici, în provinciile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate parţial sub control rusesc, în perioada 23 – 27 septembrie vor avea loc referendumuri pentru anexarea la Rusia.

Novaya Gazeta, publicaţie de opoziţie, arată că un articol secretizat din decretul semnat de Vladimir Putin (articolul 7) lasă deschisă posibilitatea mobilizării de fapt a circa un milion de rezervişti pentru a lupta în Ucraina. Acest lucru a fost negat de purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, care a catalogat această interpretare drept ”o minciună”.

Citește și Emmanuel Macron își dorește extinderea sectorului energiilor regenerabile