Danemarca oferă ajutor financiar țărilor vulnerabile, afectate de dezastre climatice

Finanțarea pierderilor și daunelor, strigăt de mobilizare pentru liderii din țările vulnerabile

Sursa foto:Pixabay

Danemarca devine prima țară care plătește pentru „pierderi și daune” cauzate de schimbările climatice, conform euronews.

Țara a decis să plătească 13,4 milioane de dolari pentru comunitățile afectate de dezastre climatice, bani care ar urma să ajungă, în principal, în regiunea Sahel din nord-vestul Africii, dar și în alte zone afectate.

Consecințele schimbărilor climatice necesită o atenție sporită

Luând în calcul faptul că națiunile mai bogate sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, ministrul danez al Dezvoltării, Flemming Møller Mortensen, a ținut să menționeze că „Este extrem de nedrept ca cei mai săraci din lume să sufere cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice la care au contribuit cel mai puțin”.

Anunțul, în urma căruia Danemarca a devenit primul membru al ONU care a oferit bani pentru comunitățile afectate de schimbările climatice, a fost făcut la începutul acestei săptămâni, cu prilejul reuniunii diplomaților și liderilor mondiali la New York pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

În același context, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut națiunilor să taxeze companiile producătoare de combustibili fosili și să folosească veniturile obținute pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu daunele ireversibile ale schimbărilor climatice.

Cu alte cuvinte, a cerut țărilor bogate să pună la dispoziție bani pentru a reconstrui comunitățile și viețile distruse de inundații sau furtuni, respectiv pentru a compensa impactul economic al unei secete, ceea ce, pe scurt, poate fi înțeles ca „pierderi și daune”.

Până în prezent, țările bogate au rezistat tentativelor de a le obliga să finanțeze pierderile și pagubele

Crearea unui mecanism de finanțare pentru pierderi și daune a constituit unul dintre subiectele cele mai ardente și la COP27, respectiv COP26 de anul trecut, conferințe internaționale în cadrul cărora marii poluatori, precum SUA și UE, s-au opus creării unui fond separat pentru a compensa țările vulnerabile, lovite de efectele catastrofale ale schimbărilor climatice.