Emmanuel Macron își dorește extinderea sectorului energiilor regenerabile

Proiectele să fie realizate de două ori mai repede

Sursa foto: Pixabay

Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat joi că vrea să sporească producția de energie prin procese naturale regenerabile.

Anunțul a fost făcut de către șeful de stat la inaugurarea oficială a primului parc eolian francez în mare de lângă Saint-Nazaire, precizează AGERPRES.

Acesta are 80 de turbine eoliene cu o capacitate de 162 megawaţi. Specialiștii au estimat că va acoperi nevoile de electricitate a 300.000 de persoane.

Cât mai multă energie din resurse regenerabile și cât mai repede

„Vreau ca proiectele din domeniul energiei regenerabile să fie realizate de două ori mai repede”, a spus Emmanuel Macron. În opinia sa, legile trebuie adaptate, iar procedurile accelerate pentru a produce energie verde mai rapid. „Vecinii noştri au fost mult mai rapizi decât noi”, a adăugat președintele francez.

Planurile Franței sunt mari, căci se dorește crearea a circa 50 de parcuri eoliene în mare. Acestea ar trebui să aibă o capacitate de 40 de gigawaţi.

Emmanuel Macron vrea să extindă şi producţia de energie eoliană pe teritoriul ţării, întrucât este generată în prezent în doar câteva regiuni din Franţa.

Strategia duală a Franţei privind producția de energie

Ba mai mult, șeful de stat francez a confirmat că intenţionează să extindă şi sectorul nuclear în Franţa. Sunt în plan între saşe și opt noi centrale. „Exclusiv regenerabile sau exclusiv nuclear nu funcţionează”, a explicat președintele.

El a prezentat pentru prima dată strategia duală a Franţei într-un discurs privind politica energetică din februarie.

Franța are în prezent 56 de centrale nucleare pe teritoriul său. Astfel, este al doilea cel mai mare generator de energie nucleară din lume, după SUA.

Citește și ROSA invită cetățenii români să privească prima deviere a unui asteroid de către omenire