O particulă de înaltă energie a ajuns pe Pământ din afara galaxiei 

Raza a fost denumită de oamenii de știință “Particula Amaterasu”, după zeița Soarelui în mitologia japoneză

Raza cosmica
Raza cosmica sursa foto pixabay

Oamenii de știință din domeniul spațial care încearcă să înțeleagă originile enigmatice ale așa numitelor “raze cosmice” au detectat o particulă extrem de rară, de înaltă energie. Raza a călătorit spre Pământ de dincolo de galaxia Calea Lactee și a ajuns în statul american Utah în urmă cu aproape doi ani, potrivit g4media.ro.

 Descoperirile despre această rază, poreclită de oamenii de știință “Particula Amaterasu”, după zeița Soarelui în mitologia japoneză

Ele au fost publicate acum câteva zile într-un studiu realizat de un consorțiu internațional de universități care studiază fenomenul razelor cosmice. Potrivit NASA, razele cosmice reprezintă una dintre puținele mostre directe de materie din afara sistemului solar. Acestea sunt particule de înaltă energie care se deplasează prin spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminii.

Cele mai multe raze cosmice sunt nuclee atomice desprinse de atomii lor. Nucleele de hidrogen sunt cele mai răspândite, fiind măsurate și nuclee ale unor elemente mai grele, cum ar fi plumbul. Aceste raze, majoritatea de energie joasă, plouă constant pe Pământ, din toate direcțiile.

Cele de energie redusă pot proveni de la Soare, dar cele de energie extrem de mare sunt excepționale.

Se crede că acestea călătoresc spre Pământ din alte galaxii și surse extragalactice. „Dacă întinzi mâna, o (rază cosmică) trece prin palma ta în fiecare secundă. Dar acestea sunt exemple de energie foarte mică”, a declarat John Matthews, profesor la Universitatea din Utah și coautor al studiului. Încărcătura energetică a razei cosmice studiată de John Matthews și colegii săi este rivalizată de un singur alt caz înregistrat în istorie – în 1991, de asemenea în Utah.

Este vorba despre o rază cosmică denumită de oamenii de știință drept “Particula OMG” (Oh-My-God).

Originea exactă a acestor particule de înaltă energie nu este încă foarte clară. Se crede că acestea sunt legate de cele mai energetice fenomene din univers, cum ar fi cele care implică găuri negre sau explozii de raze gamma. Cele mai mari descoperite până acum par să provină din porțiuni goale ale spațiului, unde nu au avut loc evenimente celeste violente. Urșii sunt prezenți în fiecare noapte în curtea unui spital din județul Neamț