A murit Valery Polyakov, deținătorul recordului pentru cea mai lungă ședere individuală în spațiu

Cauza decesului nu a fost precizată

Valery Polyakov a murit la vârsta de 80 de ani, a anunțat luni agenția spațială rusă Roscosmos, potrivit AP.

Cosmonautul rus este cunoscut în întreaga lume drept omul care a stabilit recordul pentru cea mai lungă şedere individuală în spaţiu. Recordul său nu a fost depășit de nimeni până în zilele noastre.

437 de zile și 18 ore pe Mir

Recordul lui Valery Polyakov de peste 14 luni în spaţiu a început pe 8 ianuarie 1994. El şi alte două persoane au plecat într-un zbor de două zile spre staţia spaţială sovietică Mir. Era în cadrul misiunii Soyuz TM-18.

În timp ce se afla la bordul lui Mir, el a orbitat în jurul Pământului de peste 7.000 de ori. A revenit cu picioarele pe Pământ pe 22 martie 1995.

La aterizare, cosmonautul a refuzat să fie scos din capsula Soyuz, aşa cum este practica obişnuită pentru a permite reajustarea la atracţia gravitaţională. A fost ajutat să iasă singur şi a mers pe jos până la un vehicul de transport aflat în apropiere.

Valery Polyakov avea pregătire de medic şi dorea să demonstreze că organismul uman poate rezista unor perioade prelungite în spaţiu.

Valery Polyakov: Voluntar în slujba științei

Valery Polyakov s-a oferit voluntar pentru șederea de 437 de zile pe Mir. El dorea să observe cum ar răspunde corpul uman într-un mediu cu micro-gravitație.

Datele obținute în urma șederii de 14 luni au fost folosite de cercetători. Ei au stabilit că oamenii sunt capabili să își mențină o stare mentală sănătoasă în timpul misiunilor spațiale de lungă durată, la fel ca pe Pământ.

Cosmonautul a fost supus unor evaluări medicale înainte, în timpul și după șederea pe Mir. De asemenea, el a fost supus la două examinări ulterioare, la șase luni după întoarcerea pe Pământ.

Atunci când cercetătorii au comparat rezultatele acestor examene medicale, s-a constatat că, deși nu au existat deficiențe ale funcțiilor cognitive, Valery Polyakov a înregistrat o scădere clară a stării de spirit, precum și un nivel crescut de stres în timpul primelor săptămâni de ședere, respectiv în primele zile după întoarcerea pe Pământ.

Starea de spirit a cosmonautului a revenit la nivelul de dinaintea zborului între a doua și a paisprezecea lună a misiunii sale. De asemenea, s-a dovedit că Valery Polyakov nu a suferit nicio afectare prelungită a performanțelor după întoarcerea pe Pământ.

Având în vedere aceste constatări, cercetătorii au concluzionat că o stare de spirit stabilă și buna funcționare a organismului ar putea fi menținute în timpul misiunilor spațiale de durată prelungită, cum ar fi cele cu echipaj pe Marte.

Citește și Marius Budăi: PSD lucrează la un program de măsuri sociale pentru iarna următoare