Urșii sunt prezenți în fiecare noapte în curtea unui spital din județul Neamț

Urşii răscolesc pubele de gunoi, în căutarea hranei

Ursi
Ursi sursa foto pixabay

Urşii terorizează de mai bine de o săptămână angajaţii şi pacienții Spitalului de Pneumoftiziologie din Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț, potrivit g4media.ro.

Animalele sunt prezente în fiecare seară, câteodată chiar de două ori, în curtea unităţii.

Incidentul a avut loc şi în noaptea de duminică spre luni, urşii revenind în curtea spitalului şi răscolind pubele de gunoi, în căutarea hranei. Angajaţii spitalului se tem atât pentru integritatea lor cât şi a pacienţilor, respectiv ca urşii să forţeze uşile de acces în clădiri. Duminică seara, un urs a fost văzut şi în zona Primăriei comunei Alexandru cel Bun, aflată la câţiva kilometri de unitatea spitalicească.

Prefectul Vasile-Adrian Niţă a declarat că va trimite corpul de control la Primăria Alexandru cel Bun deoarece nu a făcut demersurile legale pentru a rezolva aceste situaţii de risc.

„Deşi am organizat câteva şedinţe informative încă din lunile iulie – august, la care a fost prezent şi primarul comunei Alexandru cel Bun. Acesta sfidează autorităţile şi legea, tratând cu indiferenţă problema urşilor care au început să terorizeze locuitorii comunei. De mai bine de o săptămână, în fiecare zi, urşii îşi fac apariţia în intravilanul localităţii. Dar primarul refuză pur şi simplu să le răspundă reprezentanţilor Jandarmeriei. Acest lucru deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, este conducătorul echipei de intervenţie ce trebuie să acţioneze în astfel de situaţii”, a precizat prefectul Vasile-Adrian Niţă. 

Urşii nu terorizează doar locuitorii comunei Alexandru cel Bun, ci şi anumite zone din municipiul Piatra-Neamţ, dar şi din alte comune din judeţul Neamţ. Anul acesta au fost emise circa 130 mesaje RO ALERT, record absolut în judeţul Neamţ, populaţia fiind avertizată de prezenţa urşilor în comunităţi. O nouă tulpină de gripă porcină, descoperită pentru prima dată la o persoană în Marea Britanie