O nouă tulpină de gripă porcină, descoperită pentru prima dată la o persoană în Marea Britanie

Cazul a fost detectat în cadrul supravegherii de rutină a gripei la nivel național.

Porc
Porc sursa foto pixabay

O persoană din Marea Britanie a fost confirmată ca având o tulpină de gripă similară cu virusurile care se răspândesc la porci, spun oficialii din domeniul sănătății. Este pentru prima dată când tulpina a fost detectată în Marea Britanie, contactele apropiate persoanei infectate fiind acum urmărite, potrivit ziare.com

 Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a precizat că acest caz a fost detectat în cadrul supravegherii de rutină a gripei la nivel național.

Sursa de infectare nu este cunoscută. Persoana afectată a avut o boală ușoară și s-a recuperat complet. Nu există dovezi că tulpina respectivă de gripă se transmite de la o persoană la alta. „Este pentru prima dată când am detectat acest virus la oameni în Marea Britanie. Deși este foarte asemănător cu virușii care au fost detectați la porci”, a declarat Meera Chand, director de incident la UKHSA. 

În 2009, pandemia de gripă porcină la om a infectat milioane de persoane.

Aceasta a fost cauzată de un virus care conținea material genetic de la viruși care se răspândeau la porci, păsări și oameni. „În conformitate cu protocoalele stabilite, sunt în curs de desfășurare investigații pentru a afla cum a dobândit individul infecția. Dar și pentru a evalua dacă există și alte cazuri asociate”, a mai spus Meera Chand.

 Medicul veterinar-șef Christine Middlemiss a declarat: „Știm că unele boli ale animalelor pot fi transferate la oameni. De aceea sunt atât de importante standardele înalte de sănătate, bunăstare și biosecuritate a animalelor.” Ea a spus că deținătorii de porci trebuie să raporteze orice semn de gripă porcină în efectivele lor la medicul veterinar local.

Bărbat arestat preventiv după ce l-a amenințat pe un polițist că-l omoară în bătaie