Stați cu ochii pe David, mai ceva „ca pe butelie”

Înotătorul fenomen al României este deja „curtat” de americani

În România ce nu prea știe să își aprecieze valorile, David – un copil fenomenal face senzație încă de la prima sa participare la Jocurile Olimpice. Da, este vorba de tânărul David Popovici, cel care a fost la numai două sutimi de secundă de podiumul olimpic, în proba de 200 metri liber, și care joi dimineață va participa la finala unei probe „de semnătură” așa cum spun specialiștii într-ale natației, cea de 100 metri liber.

În urma rezultatelor pe care le-a obținut în ultima vreme, dar și prin cele de la JO, tânărul David este deja „curtat” de mai multe universități din SUA. Chiar dacă decizia finală va aparține părinților și mai ales lui David, poate că ar fi cazul ca „mai marii” din MTS și COSR să stea cu ochii pe David, „mai ceva ca pe butelie”, nu de alta, dar dacă ni-l fură americanii ne vom plânge în pumni că în țară nu se face performanță la cel mai înalt nivel.

Și da, nu sunt vorbe așternute pe o pagină goală. Avem copii cu potențial, dar nu avem baze sportive, antrenamentele se fac de multe ori în condiții precare ori integritatea sportivilor este pusă în pericol. Îmi vin în minte pistele de atletism, uitate de autorități, bazinul olimpic de la Brăila (de unde vin campioanele olimpice Diana Mocanu și Camelia Potec, aceasta din urmă este chiar președinta federației de specialitate), canotorii de la Orșova care se antrenează pe Dunăre și care se expun pericolelor unor inconștienți ce cred că „Dunărea este a lor”, patinatorii viteză ale căror campionate naționale se desfășoară în… Germania. Și multe și multe alte exemple.

Când acești sportivi fac performanță toată lumea se laudă și se mândrește cu ei, dar când pierd, la „tușa de aur” sau la secundă, cei mai mulți le întorc spatele.

Asta este din păcate țara formată din „suporteri” și „spectatori”, din cei care sunt până la ultima sutime a unei curse și cei care la prima înfrângere se întorc la ale lor. Și nu le este de ajuns, îi blamează, uneori chiar înjură, alteori își manifestă frustrările din anonimatul rețelelor de socializare.   

Până la această oră, la actuala ediție a Jocurilor Olimpice, România are trei medalii: una de aur prin echipajul de dublu vâsle feminin, format din Ancuța Bodnar şi Simona Radiş, și două de argint prin spadasina Ana Maria Popescu și prin echipajul de patru rame fără cârmaci, format din Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu și Cosmin Pascari.

Totodată, în această noapte România va fi reprezentată în patru finale, trei la canotaj și una la natație.

Citește și: Ana Maria Popescu, discurs tăios la adresa ministrului Novak