Lacul Amara
Lacul Amara. Sursa foto : antena3.ro

Seceta începe să își arate efectele în sudul țării. Astfel, lacul Amara, un lac natural cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați a secat, din cauza temperaturilor extrem de mari dar și a efectuării unor lucrări hidotehnice, potrivit g4media.ro.

Dacă în anul 2018 lacul avea o suprafață de 800 de hectare, fiind plin de pește, acum pot fi văzute turme de vaci în loc de colonii de pelicani

”Anul ăsta în primăvară mai era ceva apă. A fost secetă foarte cruntă și a scăzut… Nu mai e picătură de apă. Anul trecut mai era ceva pește, acum doi ani era destul de mult pește și acum nu mai există nimic” a povestit Georgian Calotă, localnic. Macovei Ureche este profesor de geografie, are 60 de ani și locuiește într-o localitate de lângă lacul Amara. ”Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamăgire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”, a spus Macovei Ureche.

Profesorul crede că lacul a secat din cauza încălzirii globale dar și a unor lucrări hidrotehnice realizate, cum ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău

”Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”, explică profesorul. Macovei Ureche crede că Lacul Amara și-ar putea reveni, dar pentru acest lucru răul Buzău trebuie adus pe cursul vechi, inițial, la 500 m de lac. Problema se rezolvă temporar, deoarece dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac împăduriri, nu opresc gazele cu efect de seră, este posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viața odată cu acestea, spune profesorul. Situația riscă să se repete și în alte zone din țară, dacă temperaturile ridicate vor persista și nu va ploua. În mai multe locuri, autoritățile au impus deja restricții la consumul de apă.

 Se caută cumpărători pentru casa natală a părintelui Arsenie Boca