Se caută cumpărători pentru casa natală a părintelui Arsenie Boca

Casa a fost scoasă la vânzare de o agenţie imobiliară .

Casa în care a copilărit Arsenie Boca, din comuna hunedoreană Vața de Sus, a fost scoasă la vânzare de către o agenție imobiliară din Cluj. Anunțul a fost postat pe olx.ro, nefiind stabilit un preț de vânzare, persoanele interesate fiind îndemnate să prezinte o ofertă, potrivit romaniatv.net.

„Asteptăm ofertele dumneavoastră, pentru cumpărarea acestui mirific loc pământesc!”, precizează agenția clujeană pe olx.ro

Proprietatea are 8,5 de hectar de teren extravilan, fânețe și teren arabil, 2 căsuțe, o anexă și un foișor de vară. Potrivit anunțului de vânzare, proprietatea face parte din patrimoniul spiritual ortodox, fiind unică, inestimabilă, ca valoare spirituală.”Se vinde locul natal al Sfântului Părinte Arsenie Boca, de pe dealul Bujoara, din satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara. În Munții Metaliferici, din județul Hunedoara, într-un peisaj de poveste, într-un loc retras, binecuvântat, la o altitudine de 600-650 m, în 1910 a văzut lumina zilei, cel ce avea să fie cunoscut și numit în popor Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca. Aici și-a petrecut copilăria până la vârsta de 12 ani, alături de mama sfinției sale, Creștina și tatăl Iosif. Astăzi se mai păstrează doar vatra casei părintești, însemnată de o cruce de marmură albă, ridicată de credincioșii locului, iar ca semn de sfințenie a locului astăzi se află construită o frumoasă bisericuță a Schitului Bujoara, schit de măicuțe, ce poartă hramul și ocrotirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Neamț”, se arată în anunț.

Pe locul casei unde a crescut Arsenie Boca este o casă veche din lemn şi chirpici, pereţii fiind acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca

. În casă se pot vedea un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn.„Până în urmă cu câţiva ani, această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Ea a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită. Deşi drumul este greu până aici, tot mai mulţi oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele”, povestea călugărul Nicolae Ionescu, cel care s-a îngrijit de casă. Potrivit unei mărturii a părintelui Arsenie Boca, păstrată în Arhivele fostei Securităţi, acesta s-a născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara, urmând școala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ.

Fiul lui Ștefan Bănică Junior: ”De la tata, am luat ce e legat de viața artistică. De la mama, am luat modestia”