Previziune șocantă a astronomilor: Soarele va înghiți Pământul

În aproximativ 5 miliarde de ani, Soarele se va transforma într-o gigantă roșie

soare
soare sursa foto pixabay

O echipă internațională de oameni de știință, care a efectuat un studiu publicat în revista Nature Astronomy, a anunțat că Soarele moare și se va transforma într-o nebuloasă planetară. Soarele are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani, iar astronomii prevăd că va ajunge la sfârșitul vieții sale în aproximativ 10 miliarde de ani. Potrivit oamenilor de știință, în acest timp straturile sale superioare vor înghiți planetele din Sistemul Solar, inclusiv Pământul, potrivit ziare.com.

În aproximativ 5 miliarde de ani, Soarele se va transforma într-o gigantă roșie. Miezul stelei se va micșora, dar structurile sale se vor extinde pe orbita lui Marte, susțin experții, potrivit Science Alert.

Omenirea mai are doar aproximativ 1 miliard de ani, dacă nu găsește o cale de a se muta în altă parte, afirmă astronomii, deoarece Soarele crește în luminozitate cu aproximativ 10% la fiecare miliard de ani. Această creștere a luminozității va pune capăt vieții pe Pământ. Oceanele se vor evapora, suprafața devenind prea fierbinte pentru a se forma apa. Cu toate acestea, studiul a folosit modelarea computerizată pentru a determina că, la fel ca 90 la sută din alte stele, Soarele cel mai probabil se va micșora de la o gigantă roșie pentru a deveni o pitică albă și apoi să se termine ca o nebuloasă planetară. „Când o stea moare, ejectează o masă de gaz și praf – cunoscută sub numele de învelișul său – în spațiu. Învelișul poate fi până la jumătate din masa stelei.

Acest lucru dezvăluie miezul stelei, care în acest moment al vieții stelei există fără combustibil, în cele din urmă se oprește și apoi moare în cele din urmă”, a explicat astrofizicianul Albert Zijlstra de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie, unul dintre autorii lucrării.

„Abia atunci, miezul fierbinte face ca învelișul ejectat să strălucească puternic timp de aproximativ 10.000 de ani – o perioadă scurtă în astronomie. Acesta este ceea ce face nebuloasa planetară vizibilă. Unele sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la distanțe extrem de mari, măsoară zeci de milioane de ani lumină, unde steaua însăși ar fi fost mult prea slabă pentru a fi văzută”. Nebuloasele planetare sunt relativ comune în tot universul observabil, cu unele celebre incluzând Nebuloasa Helix, Nebuloasa Cat’s Eye (Ochi de Pisică), Nebuloasa Ring (Inel) și Nebuloasa Bubble. Bărbat arestat preventiv pentru că ar fi fost proxenetul soției sale