Florin Roman - PNL

20.000 de asistați, lăsați fără ajutoare de la Stat

Subiectul celor 20.000 de asistați social lăsați fără ajutoare este unul sensibil. Pe de-o parte vor fi mereu cei excesiv de miloși ce vor considera că nu e corect să lași un om fără bani de pâine, pe de altă parte vor fi ceilalți, un pic mai cerebrali, care vor ști că o măsură populistă de acest fel nu va face decât să sporească lenea din țara noastră.

Stând la discuții de curând cu o prietenă, am fost întrebată urmărorul lucru: „Ok, și dacă li se vor lua ajutoarele sociale, ce crezi că se întâmplă? Îți zic eu, din pricina lipsurilor și a foamei te vor urmări pe stradă ca să-ți dea în cap”. O întrebare, de altfel, legitimă, dar nu fără răspuns. Ajutorul social, în forma sa actuală, nu asigură chiar cele mai bune condiții de trai, oricum. Așadar, faptul că x sau y îl primește, nu garantează eradicarea jafurilor de pe străzi. Cu toate astea, o sută-două de lei de aici, o sută-două de lei de dincolo, și uite așa se mai poate regla bugetul.

Firește, ajutoarele sociale nu trebuiesc eradicate în totalitate, întrucât există cazuri cu adevărat grave, cazuri nerezolvabile altfel. Însă acestea sunt puține. Astfel, controale mai multe și atenția sporită îi pot tria pe cei ce au cu adevărat nevoie de acei bani, de cei ce profită de faptul că li se dă, renunțând la muncă.

Iată ce spune Florin Roman, vis-a-vis de subiectul celor 20.000 de asistați social tăiați de pe listă:

”Amendamentul Florin Roman produce efecte: Mai puțin cu 21.193 de ajutoare sociale

In cursul anului trecut, am depus un amendament, cuprins intr-o lege adoptată de parlament, prin care am propus ca cei care sunt apți de munca și refuza un loc de munca sa nu mai primească venitul minim garantat, sub forma unui ajutor social.

Urmare a acestui amendament, numărul beneficiarilor de ajutor social, din rândul celor care pot munci, a scăzut cu 21.193 persoane. Este cifra confirmată oficial de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la o interpelare pe care am făcut-o in calitate de deputat PNL. In timpul celor trei luni de la preluarea guvernării, PNL a redus in urma controalelor de fond, numărul asistaților sociali apți de munca, de la o medie de 235.000 persoane la 166.059.

Cei care au refuzat sa opteze pentru un loc de munca, in conformitate cu pregătirea lor, au pierdut ajutorul social și nu vor mai putea reveni cu o cerere decât peste 12 luni. Tot fără ajutor social au rămas și cei care pot lucra dar nu s-au prezentat la doua sesiuni de angajare in baza ofertelor de munca ale ministerului muncii. In practica de control, au fost introduse și primăriile, care tine evidentă slujbelor sezoniere pentru cei apți de munca. Din discuțiile purtate cu ministerul muncii, am reținut ca sunt comparate bazele de date, se fac verificări complexe, astfel încât sa nu mai existe cazuri, când beneficiari ai ajutorului social, oameni apti de munca, veneau la primărie sa-și ridice ajutorul social din bolizi de lux, sau locuiau in adevărate vile. PNL este hotărât sa reducă la minim numărul ajutoarelor sociale, iar de aceștia trebuie sa beneficieze doar cei care au cu adevărat nevoie. Guvernarea PNL încurajează munca, nu nemunca.”, scrie Florin Roman.

Citește și: Să ni se dea, că merităm

#News