ÎPS Teodosie, greu de oprit. Vrea musai la Peștera Sfântului Andrei

Oricât am încerca să înțelegem demersurile pe care le tot face ÎPS Teodosie, pentru care se pare că legea laică și respectarea ei nu sunt în vocabular, cea mai recentă ieșire este una care sfidează atât legea bunului simț, cât mai ales instinctul de conservare în vremurile în care trăim. Cu o pandemie care a pus stăpânire pe toate, care ne-a modificat modul de a gândi, dar mai ales de a trăi, este tot mai greu de înțeles insistența cu care Arhiepiscopul Tomisului vrea pelerinajul de la Peștera Sf. Andrei.

Potrivit G4Media, acesta le-ar fi ordonat preoților și călugărilor să meargă la Peștera Sf. Andrei, cu delegație „în interes profesional”.

„În contextul pandemiei actuale, precum și a carantinei instituite în județul Constanța, pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei creștinătorul tuturor românilor, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât următoarele:

-în data de 30.11. 2020, toți preoții din Eparhia Tomisului clerical și monahal, sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

-Bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

Prezenta va fi comunicată ulterior tuturor clericilor din Arhiepiscopia Tomisului spre luare la cunoștință și conformare.” , se arată în ordinul arhiepiscopal.  

În prezent, Arhiepiscopia Tomisului are 350 de preoți și aproximativ 100 de monahi.

ÎPS Teodosie, vrea și iarăși vrea

ÎPS Teodosie face presiune către autotitățile statului pentru a fi organizat acest pelerinaj cu participarea credincioșilor din toată țara, deși, potrivit Hot. 47/5.10.2020, este interzisă participarea persoanelor care nu sunt din localitatea în care ar urma să se desfășoare pelerinajul.

ÎPS Teodosie a contestat în instanță decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cel care a decis anularea acestui pelerinaj din motive de carantinare a municipiului Constanța. Pe 25 noiembrie, instanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului, cu posibilitatea de contestare a decizie în termen de 5 zile.

Dar lupta lui ÎPS Teodosie nu se oprește aici. Printr-o scrisoare deschisă către Guvern, i-a transmis premierului Orban că măsurile impuse în contextul pandemiei generează „abuzuri” împotriva clerului și credincioșilor, care astfel sunt împiedicați să desfășoare datinile bisericești.

ÎPS Teodosie are și susținerea BOR-ului, care printr-un comunicat de presă solicită „un dialog permanent între autorități și stat”, ba mai mult, „să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei”, cu respectarea măsurile igienico-sanitare impuse în acest context.  

„Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă).”, scrie BOR.

Citește și: BOR îi ține isonul lui ÎPS Teodosie

#News