Spectacolele sau evenimentele cu peste 1000 de participanți nu vor mai avea loc toată vara 2020. Un proiect de lege, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii, vrea ca organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale la care sunt prezenți peste 1.000 de participanți simultan să fie interzisă până la 31 august, atât în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

Scopul acestui proiect de lege

Potrivit proiectului de act normativ, legea are ca obiect instituirea, după încetarea stării de alertă, declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.

Interzise toată vara

Necesitatea inițiativei legislative rezidă în faptul că industria organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din România, în lipsa unei decizii luate de autoritățile administrației publice, se află într-o situație de incertitudine, în măsură să genereze pierderi financiare masive zilnice, iar, pe de altă parte, este nevoie de predictibilitate cu privire la organizarea acestor evenimente de interes atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru participanți, precizează inițiatorul.

Proiectul de lege privind unele măsuri referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul pandemiei de COVID-19 este supus dezbaterii publice până la 9 iunie.

Ce spune ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunța în urmă cu o săptămână că instituția pe care o conduce va elabora un proiect de lege care reglementează situația privind marile evenimente, acesta urmând să fie depus în Parlament.

„Am lucrat împreună cu marii organizatori de evenimente pentru a oferi predictibilitate, pentru a salva industria festivalurilor și pentru a ne asigura că România se va afla, anul viitor, printre actanții acestui domeniu. Prevederile privind măsura temporară a rambursării biletelor și impozitul pentru nerezidenți au fost incluse, deja, în OUG 70/2020.

Acum suntem în punctul de a elabora un proiect de lege care va fi depus în Parlament și care reglementează situația privind marile evenimente, proiect care va parcurge toate etapele consultării publice”, a precizat Bogdan Gheorghiu, citat într-un comunicat.

#NEWS