Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel

Dacă ieri afirmam faptul că ÎPS Teodosie este cel mai obraznic dintre reprezentanții BOR, iată că astăzi trebuie să vă dăm o veste proastă: obrăznicia se transmite de la cleric la cleric cu aceeași rapiditate cu care se transmite COVID-19 de la om de rând la om de rând. Astfel, foc și pară în urma deciziei autorităților de a sista tradiționalul pelerinaj de Sfântul Andrei, BOR trimite un comunicat cu iz de scrisoare deschisă, cu speranța că va îndupleca inimile „de piatră” ale guvernaților. În comunicat se amintește de tradiție, de valori, însă și despre sărbătoarea de Sfântul Andrei, cea marcată din 2012, ca zi nelucrătoare.

Citește și: 1 Decembrie – Ziua Națională a României, fără fast în acest an

Comunicatul BOR

„Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.

Citește și: BOR, cea mai de succes afacere românească, riscă să sărăcească de Crăciun

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001.

De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă).”, scrie BOR.

Citește și: ÎPS Teodosie, pus la punct de Tribunalul Constanța

#News