Robinet
Robinet. Sursa foto: observator.news

  O localitate din România a pus în practică o modalitate de reducere a consumului de gaze naturale. Este vorba despre comuna Mireșu Mare din județul Maramureș, unde autoritățile au aplicat metoda brevetată de un inginer din Baia Mare, Dumitru Matei. În acest fel, s-a reușit menținerea căldurii în școli și în primăria din localitate, potrivit ziare.com.

Invenția constă într-un robinet care se blochează la o anumită temperatură, sistemul oferind aceeași putere de încălzire la toate caloriferele care fac parte din rețea, facturile de gaze naturale primite fiind mai mici

 Temperatura a fost fixată la 16 grade, pe holurile primăriei din comuna Mireșu Mare. În cazul birourilor, fiecare angajat poate seta temperatura dorită. Sistemul a fost implementat iarna anului trecut. Rezultatele au fost promițătoare, consumul de gaz scăzând cu 48 la sută.

La nivelul școlii din localitate, cea mai mare economie s-a realizat în luna martie, fiind vorba de peste 600 de metri cubi. de gaze naturale.

Potrivit declarației lui Dorel Merciu, directorul școlii din comuna Mireșu Mare, în momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei

Ionel Mih, angajat de la serviciul tehnic, a explicat că atunci când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi mai permit să meargă prin instalaţie. Potrivit aceleiași surse, comparativ cu un robinet normal pentru calorifer, această invenție funcționează cu gaze și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte.

Dumitru Matei, cel care a inventat nou sistem de încălzire, a explicat că este primul robinet care are în capul termostat gaz, fiind de cinci ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Dumitru Matei a mai precizat că investiția poate fi recuperată în mai puți maximn de jumătate de an, realizându-se o economie care poate ajunge maxim la 70 la sută.

 „Chestiile astea te duc într-o economie de… Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie”, a precizat inventatorul Dumitru Matei.

Un dovleac de peste o jumătate de tonă, recoltat cu macaraua de un fermier german