Alarmant: Șase lacuri din Delta Dunării au secat din cauza secetei

De asemenea, sunt canale care pot fi traversate cu piciorul

 Situație alarmantă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), unde șase lacuri au secat integral, în timp ce alte 18 au înregistrat în ultima lună o scădere a nivelului apei cu minim 50%, potrivit g4media.ro. Acest lucru s-a întâmplat din cauza secetei, a debitului scăzut al Dunării sau a lucrărilor de decolmatare, tot mai mulţi pescari comerciali dorind să-şi desfăşoare activitatea pe fluviu sau în Marea Neagră. Potrivit unei situaţii elaborate de Administraţia RBDD,  lacurile Toplolca şi Trofilca au secat 100%, în timp ce lacul Câşla de la marginea oraşului Tulcea a secat în proporţie de 90%.

24 de lacuri din RBDD au un nivel al apei scăzut cu cel puţin 50%, în timp ce alte cinci lacuri sunt secate în proporţie de minim 25%, potrivit reprezentantei RBDD

”În cazul lacului Câşla, probabil că decolmatarea unor canale a condus apă mai mult spre alte zone, iar cea mai înaltă a rămas fără apă”, a explicat reprezentanta Administraţiei RBDD.

Directorul executiv al Administraţiei RBDD, Viorica Bîscă, a declarat că în ultima lună efectele secetei s-au accentuat la nivelul complexelor lacustre din Rezervaţie. Aceasta a precizat că situaţia este din ce în ce mai gravă, deoarece, dacă acum o lună, erau zone în care apa atingea 40-60 de centimetri, acum sunt zone secate 100% Potrivit acesteia, în afară de zona Sărături Murighiol, care secase încă de acum cel puţin o lună, în momentul de faţă lacurile Purcelu, Morunu, Babinţi  sunt secate în totalitate. Viorica Bîscă atenționează că fără apă, resursa piscicolă nu poate trăi, motiv pentru care au fost zone în care eutrofizarea a condus la o cantitate atât de mare de plante care erau asimilate de peşti, iar automat peştele mirosea.

 Lipsa apei automat influenţează tot ce înseamnă starea de conservare a speciilor şi habitatelor, a afirmat Viorica Bîscă

”Ca să nu mai vorbim de canale care sunt secate, ca de exemplu cel care înconjoară Dunavăţu de Jos. (…) Sunt canale care pot fi traversate cu piciorul, ceea ce nu e bine deloc pentru tot ce înseamnă biodiversitate.”, a afirmat Viorica Bîscă.

Din această cauza, s-au înregistrat şi cazuri de mortalităţi piscicole, pescarii schimbându-și uneltele şi locurile de desfăşurare a activităţii.

Viorica Bîscă a precizat că lucrările de decolmatare care se realizează în această perioadă în Rezervaţie sunt doar o soluţie parţială

”Poate că lucrările de decolmatare care au loc în această perioadă vor reuşi să echilibreze nivelul în anumite zone, dar atât timp cât debitul Dunării pe ansamblu nu creşte considerabil, e greu de crezut că într-un timp scurt se va ridica nivelul apei pe tot ce înseamnă lacuri sau canale din Deltă”, a conchis Viorica Bîscă.

Poştaşii din judeţele Alba, Suceava, Bihor şi Cluj vor distribui colete pe ATV