O fetiță din județul Suceava s-a infectat cu o bacterie extrem de periculoasă, după ce a mâncat o conservă 

Acesta este primul caz de botulism la un copil înregistrat în județ

 O fetiță în vârstă de 7 ani, care locuiește în comuna Zvoristea din județul Suceava, a fost diagnosticată cu botulism, după ce a mâncat o conservă în timp ce se afla la câmp împreună cu familia, potrivit g4media.ro.

Acesta este primul caz de botulism prezent la un copil semnalat în județul Suceava

Este vorba despre o boală foarte gravă, provocată de o bacterie care eliberează neurotoxina botulinică. Minora, care a mâncat o conservă în condiții improprii, a fost singura din familie care s-a îmbolnăvit, ea acuzând la scurt timp tulburări digestive. Membrii familiei s-au prezentat cu fetița la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava la doar după 5 zile din momentul în care ea a reclamat dureri. Copilul a fost adus de părinți la Spitalul Județean Suceava cu disfonie, disfagie, ptoză palpebrală, spun reprezentanții unității medicale. După examinarea minorei, medicii au exclus posibilitatea apariției unei toxiinfecții alimentare, cadrele medicale  de la secția Pediatrie solicitând efectuarea unui consult din partea infecționiștilor, care au diagnosticat botulismul. În urma administrării serului antibotulinic, copila a avut o evoluție bună și va fi externata luni, 1 august.

Boala apare foarte rar la copii

Potrivit medicului-șef al secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu, boala apare foarte rar la copii, fiind primul caz pe care l-a diagnosticat atât ea, cât și restul medicilor din secție. Omul poate contracta botulismul prin ingestia de alimente contaminate, în marea majoritate a cazurilor sursa contaminării fiind conservele incorect sterilizate, o altă sursă a infecției fiind contactul dintre o rană deschisă cu sporii bacteriei. 

Dacă nu este luat un tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces, neurotoxina botulinică fiind una dintre cele mai agresive toxine cunoscute

„Vrem să atragem atenția populației la consumul de conserve incorect procesate și depozitate, în general cele făcute acasă. Botulismul este o boală infecțioasă gravă, cauzată de o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium Botulinum, care poate determina complicații grave neurologice, cardiace, respiratorii, mergând până la deces. Ca și măsură preventivă, aceasta toxină poate fi distrusă prin fierberea alimentelor și apei 10 minute la 100 de grade Celsius”, a precizat doctor Dan Teodorovici.

De asemenea, în cursul zilei de luni urmează să fie externată și pacienta cu formă gravă de botulism care a fost spitalizată trei săptămâni în ATI. Pacienta, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fost transferată în data de 27 iunie de la Spitalul Municipal Fălticeni la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu suspiciune de botulism.

Alarmant: Tot mai mulți elevi din Suceava au probleme cu greutatea