Castelul de la Zlatna
Castelul de la Zlatna. Sursa foto: youtube.com

Un castel situat în Munții Apuseni a fost vândut în urma unei licitații cu suma de 260.000 de euro. Castelul de la Zlatna, situat pe drumul de lânga râul Ampoi, care face legătura între orașele Abrud de Alba Iulia, a fost construit în perioada 1936-1939, fiind proprietatea fostului prim-ministru al României, Ion Gigurtu, care își petrecea aici vacanțele în fiecare vară, potrivit romaniatv.net.

Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu, fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman, a fost inginer român și om politic de extremă dreapta.

Acesta a fost ales deputat din partea Partidului Poporului. În iulie 1937, este nominalizat din partea Ministerului Industriei și Comerțului ca specialist în Consiliul Superior Economic. În guvernul condus de Octavian Goga între 28 decembrie 1937 și 10 februarie 1938, a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregăti instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei și Comerțului. După, această experiență, șeful statului l-a reconfirmat ca membru în Consiliul Superior Economic.

 Sergiu Nicolaescu a folosit castelul pentru filmările filmului „Noi, cei din linia întâi”, regizorul incendiind unele încăperi pentru a filma unele scene

Castelul de la Zlatna a fost scos la vânzare în anul 2019, fiind preluat de către o casă de licitații, care l-a vândut către Hilton România, pentru suma de 260.000 de euro. Clădirea ar putea fi transformată într-un  hotel de lux, declara acum doi ani primarul Zlatna, Silviu Ponoran. Castel a fost vândut cu 35.000 de euro mai puțin decât prețul de vânzare stabilit inițial, care a fost de 550.000 de euro
Castelul din Apuseni  se întinde pe un teren de 8.800 de metri pătrați, suprafața utilă fiind  de 1.358 de metri pătrați. Castelul are 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente.

Castelul a avut de-a lungul anilor diferite destinații, aici fiind și sediul administrativ al societății miniere „Mica” deținută de către Ion Gigurt, care avea afaceri  in domeniul extrageri metalelor prețioase și a aurului. De asemenea, în castel a funcționat și o școală pentru copiii din zona respectivă, chiar și o unitate militară.

Romanița Iovan încă nu este convinsă că soțul său a murit într-un accident aviatic