Foto Gazeta de Cluj

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atenționează asupra creșterii semnificative a costurilor de trai ale studenților, potrivit g4media.ro. Potrivit reprezentanților studenților, Legea Educației prevede că „valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare”.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția asupra creșterii semnificative a costurilor de trai ale studenților pe parcursul ultimelor luni și asupra lipsei oricărei măsuri din partea autorităților statului pentru a contracara aceste probleme

 Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, valoarea minimă a bursei studențești ar trebui să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare, această valoare fiind, în acest moment, 700 RON/lună, dar există universități în țară care nu respectă nici măcar acest cuantum minim al bursei. Potrivit ANOSR,  o persoană nu se poate întreține, fie chiar și doar din perspectiva cazării și mesei, din 700 RON/lună. Asociația de studenți mai atrage atenția asupra faptului că, la începutul acestui an, costurile pentru cazarea în cămine au crescut chiar și cu peste 50% față de anul precedent, ajungând să fie, în medie, între 150 și 450 de lei/lună ANOSR a mai semnalat faptul că, din cauza inflației și a majorării prețurilor la alimente, au crescut inclusiv costurile studenților pentru hrana zilnică, aceștia având la dispoziție, potrivit asociației citate, numai „18 lei pentru a-și achiziționa trei mese pe zi”. 

Studenții mai denunță „ipocrizia și lipsa de logică” a autorităților statului, care taie din facilitățile studenților, însă, în același timp, acordă compensări la prețul carburanților pentru orice persoană

„Este crucial să analizăm modul în care autoritățile înțeleg să se îngrijească de problema costului de trăi al studenților. Din 2017 și până în 2022, statul nu a crescut cu 1 leu alocația pentru bursele studențești. Practic, valoarea burselor studenților este aceeași acum că în urmă cu ultimii 5 ani, aspect evident separat de orice realitate socială și economică. De asemenea, pentru problema creșterii prețurilor, nu a existat interes nici pentru a compensa inflația prin alte forme de sprijin, precum subvenția cămine-cantine sau facilități acordate studenților”, afirmă asociația studențească.

Un singur tip de încărcător va fi obligatoriu pentru toate telefoanele mobile