Proprietarul unei case din Brașov, obligat să plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a agresat

Bărbatul a fost nemulțumit de calitatea lucrărilor efectuate de meseriaș

Un bărbat din județul Brașov a fost condamnat recent, definitiv, la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei pentru lovituri și alte violențe după ce l-a agresat pe un meseriaș, nemulțumit de calitatea lucrării, potrivit ziare.com.

Incidentul a avut loc în 2018. Proprietarul unei case din județul Brașov a tocmit un meseriaș pentru a-i turna niște beton. Pentru a nu-l pierde pe meseriaș, proprietarul i-a plătit un avans de 400 de lei.

La începutul lunii octombrie 2018, meseriașul a început lucrările. După trei zile, nemulțumit de calitatea lucrării, proprietarul i-a cerut meșterului să oprească totul și să plece de la el din curte.

„A doua zi, în jurul orelor 10:00-11:00 persoana vătămată s-a prezentat la locuinţa inculpatului pentru a-şi lua sculele şi a restitui parte din arvună. A pătruns în curtea inculpatului, pe poarta descuiată şi a purtat cu inculpatul o discuţie care a degenerat, ajungându-se ca inculpatul să exercite violenţe fizice asupra persoanei vătămate, respectiv să o lovească în zona capului, respectiv la buza superioară şi în regiunea nazală”, se arată în rechizitoriu. 

În urma agresiunii, meseriașul a obținut un certificate medico-legal care arătat că a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale. Trimis în judecată pentru loviri și alte violențe, proprietarul acuzat că l-a bătut pe meseriaș nu a recunoscut fapta

El a declarat că nu a lovit victima, neavând niciun motiv să facă asta din moment ce și-a recuperate banii plătiți. Avocatul proprietarului a arătat în apărarea sa că bărbatul „a fost bucuros că a scăpat de partea vătămată, de nepriceputul meseriaş”. În primă instanță, proprietarul acuzat că l-a agresat pe meseriaș a fost condamnat la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei (meseriașul a cerut daune morale de 15.000 de lei). Sentința instanței de fond a fost menținută de Curtea de Apel Brașov, care a arătat că „exercitarea actelor de violenţă de către inculpat împotriva persoanei vătămate au fost dovedite, neputându-se dispune o soluţie de achitare”. În privința daunelor morale de 3.000 de lei, judecătorii au arătat că „nu se impune nici înlăturarea obligaţiei inculpatului de a achita părţii civile suma de 3.000 de lei cu titlu de daune morale, nici reducerea cuantumului stabilit prin hotărârea atacată”.

Creşterea animalelor pentru industria vestimentară va fi interzisă în România