Creşterea animalelor pentru industria vestimentară va fi interzisă în România

Legea care prevede acest lucru a fost adoptată de Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Hainele de blană naturală, considerate un simbol al luxului, vor rămâne doar o amintire. România urmează să se alăture celor 19 ţări europene care au interzis creşterea animalelor pentru industria vestimentară. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi parlamentari au demarat un proiect în acest sens, potrivit romaniatv.net.

În această vară, cel mai probabil, legea va pune lacătul pe ultimele ferme româneşti de nurcă şi şinşila. Legea care prevede acest lucru a fost adoptată de Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaţilor.

„Vom intra în normalitate până la finalul acestei legislaturi. Noi vom interzice creşterea în mod industrial”, a declarat deputatul Gheorghe Pecingină. Unii designerii români au început să se alinieze trendului european. Ioana Ciolacu este unul dintre creatorii care au refuzat să introducă vreodată blană naturală în colecţiile sale. „Este pur şi simplu crud şi nenecesar şi un sacrificiu care e, de fapt, un moft. Niciun design, oricât de fain ar fi, nu merită acest sacrificiu”, a declarat Ioana Ciolacu, designer vestimentar.

Însă exista şi iubitori de blană naturală în România. Sebastian are o colecţie de haine şi gulere. Spune că nu se va opri să-şi cumpere şi altele, pentru că sunt elegante şi călduroase

Reacţia firmelor din industria afectată a venit rapid. „Această lege va afecta aceste familii care trăiesc generaţie din generaţie din acest business. Această lege va putea pune România în situaţia de a plăti daune de zeci de milioane de euro celor afectaţi”, a declarat Daniel Mărgărit, Preşedintele Asociaţiei Române a Blănurilor. Reprezentanții asociaţiilor pentru protecţia animalelor speră că legea adoptată de Senat şi aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor va opri exploatarea animalelor. „E un apel la bun-simţ, normalitate şi responsabilitate. Sunt considerente de mediu, sunt considerente de sănătate publică, sunt 1000 de motive pentru că aceste ferme să devină de domeniul trecutului. Am văzut condiţiile. Ne-am convins că sunt aceleaşi condiţii groaznice de oriunde în lume”, a declarat Andreea Roseti, reprezentant ONG.

Descinderi în București și Ilfov, la firme suspectate de evaziune fiscală