Taxa Oxigen intră în vigoare peste două săptămâni, ceea ce va aduce noi reguli legate de regimul de circulație al mașinilor în București.

Ce taxe vor plăti șoferii

În afară de acest lucru, taxa Oxigen introduce și alte noutăți, respectiv tarife și amenzi. Începând cu data de 1 martie, mașinile cu normă de poluare sub Euro 3 nu mai pot intra în centrul Capitalei. Pentru restul oraşului, se va plăti o vinietă de 15 lei pe zi sau 1.900 de lei pe an.

Ce maşini vor putea circula în Centrul Capitalei

Proprietarii maşinilor cu normă de poluare Euro 3 pot întra în Centrul Capitalei, în zona delimitată de Primărie, înconjurată de artere precum Ştefan cel Mare, Şoseaua Cotroceni, Calea 13 Septembrie sau Mihai Eminescu, zona numită ZACA.

Bucureștenii care nu vor să plătească vinieta pe zi pot opta pentru abonament.

Cei care au o maşină non euro plătesc 300 de lei pe lună sau 1.900 de lei pe an, în timp ce în cazul persoanelor care deţin un autoturism Euro 3, taxa este de 100 de lei pentru 30 de zile şi de 700 de lei pentru tot anul.

Bucureștenii care au maşină Euro 4 pot mai pot circula încă un an. De la data de 1 ianuarie 2021 și ei vor plăti taxa Oxigen.

Cei care au o maşină Non-euro, Euro 1 sau Euro 2, vor fi cei mai loviți. Ei nu vor mai putea intra în Bucureşti, începând cu anul 2022. Acest lucru va fi valabil și în cazul autoturismelor Euro 3, din anul 2024.

Părerile șoferilor, împărțite

Oamenii au păreri „pro” și „contra” în privința vinietei care va întra în vigoare de la data de 1 martie.

„Păi probabil că o să ne mutăm din România, să rămână doamna Firea singură aici”, a spus un bucureștean.

Alt bucureștean crede că taxa ar fi bună dacă banii ar fi folosiți pentru lucruri folositoare.

Citește și : Gabriela Firea, un primar ca un soldat

„Taxa Oxigen ar fi ea bună dacă banii s-ar duce într-o anumită direcţie, adică dacă s-ar face ceva, dar mă tem că banii aceştia se vor pune la buzunărel, la măriri de salarii în primărie şi în toate celelalte servicii, deci nu rezolvă efectiv poluarea”, crede un bucureștean.

Cei care vor să cumpere o vinietă o pot face deocamdată doar online, de pe site-urile www.roviniete.ro / www.taxaoxigen.ro / www.vinietaoxigen.ro.

Sancțiuni usturătoare pentru încălcarea legii
Cei care nu vor respecta legea riscă să primească amenzi care se ridică până la 2.000 de lei. Primăria a instalat deja camerele de supraveghere pentru a-i descoperi în trafic pe șoferii cu mașini care poluează excesiv.

Camerele vor scana numerele de înmatriculare, iar șoferii care nu respectă legea vor plăti amenzi de până la 2.000 de lei. #News