Corveta multirol PNS Yarmook
Corveta multirol PNS Yarmook

Românii de la Damen Galați au livrat joi, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată în portul Constanța, corveta- minune marinei pakistaneze. O navă futuristă, 350 de milioane de dolari bucata, după care marinarilor români le curg balele.

Tehnologie stealth, care face nava greu detectabilă pe radar, navigație computerizată, ce mai, o minunăție de navă de luptă cum numai olandezii știu să conceapă. Toate bune și frumoase, olandezii mulțumiți, pakistanezii și mai și, numai că drapelul românesc nu a fost băgat de nimeni în seamă.

Dar steagul românesc?

Comisionată de marina pakistaneză, corveta multirol PNS Yarmook a afișat la pupa ditamai steagul verde al Pakistanului. Dar drapelul românesc la catargul principal a lipsit, deși era obligatoriu ca regulament, dar mai ales ca formă de respect față de statul gazdă. E drept că nava a fost livrată fără armament, o parte din sistemele radar și fără catargul principal complet, însă un minim de respect tricolor zic eu, ca jurnalist militar de 20 de ani se impunea.

Festivitatea, in portul Constanța

Festivitatea a fost organizată în terminalul de pasageri din portul Constanța, fără implicarea marinei militare române sau a altei entități, în afară de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, condusă de Costel Stanca, penelist constănțean de frunte și corigent la protocolul internațional. Plus că, pakistanezii au făcut toate regulile pe teritoriu românesc, lucru care nu a deranjat cine știe ce, pentru că oaspețiii arabi au fost plini de respect, fiind pe pământ străin.

În fine, una peste alta din ciocanul românilor și mintea olandezilor a ieșit o navă de patrulare și luptă performantă, pe care pakistanezii o vor folosi, după cum au declarat, în toate misiunile posibile și imposibile.

Un director habarnist
Aici ar fi trebui să fluture tricolorul

Nava bună la toate

Și, să nu mă acuze lumea ca sunt cârcotașul de serviciu, vă dau câteva detalii despre navă. Proiect OFFSHORE PATROL VESSEL 2400, după un standard asemănător cu clasa de fregate și corvete SIGMA (pe care o vrea marina militară română în dotare), nava multirol este ușor înarmată, dar extrem de versatilă. Poate lupta cu nave de suprafață și submarine, totodată poate fi transformată în spital plutitor sau navă de aprovizonare. De asemenea poate fi folosită ca bază pentru scafandrii, navă de urgență, în fine tot ce le- a trecut prin cap olandezilor. Patru motoare și o viteză de 23 de noduri. Potrivit constructorului, clientul pakistanez a dorit modificări la proiectul inițial, care l-au costat ceva în plus, dar probabil că a meritat.

Noua generație de nave multirol impune tocmai aceste capacități de modificare a proiectul inițial după specificațiile clinetului: unul o vrea mai mare, altul cu mai mult armament. Olandezii pot spune că s-au calificat în această luptă pe piața mondială a navelor civile și militare. Bașca, faptul că pe nava construită de ei îți pot monta ce armament vrei: american, rusesc, chinezesc, etc.

#news

Prezentare SIGMA 10514