Roma a organizat o expoziție altfel: jucării din trecut. Învățăm despre copiii care au fost, despre copilăria părinților sau cea a bunicilor. O copilărie cu păpuși, locomotive cu aburi și avioane.

Colecția reprezintă o întoarcere în trecut, o întoarcere în timp, sau, de ce nu, o ”mașină a timpului”. Expoziția se desfășoară sub acoperișul Palatului Braschi din Roma.

De asemenea, aceste obiecte și multe altele sunt destinate noului muzeu al jucăriilor care va fi amenajat în Roma.

Emanuela Lancianese, curator: “Aici sunt toate amintirile noastre, pentru că aceste obiecte aparțin copilăriei noastre, au fost ale copiilor care s-au jucat cu ele în urmă cu mai bine de 150 de ani. Sunt obiecte care provin în principal din Europa de Nord: jumătate din colecție este din Germania și Suedia, iar cealaltă jumătate este Anglia, Franța și America.”

Expoziția a fost amenajată în peste 20 de camere ale Palatului și este împărțită în șase categorii. În zona destinată avioanelor, piesa de rezistență este un model de Zeppelin. De asemenea, colecția cuprinde și jucării care reproduc anumiți oameni celebri ai vremurilor trecute.

Emanuela Lancianese: “Printre obiectele colecției cu o valoare deosebită se află două artefacte din Peru, două păpuși Nazca care au fost incluse într-un ritual de înmormântare, păpuși ce datează din anii 1300 – 1450. Ele ne reamintesc că, la un moment dat, jocul și, implicit, jucăriile au fost legate și de un obicei ritualic, magic și sacru, însoțindu-i pe oameni inclusiv la trecerea dintre viață și moarte.”

Povestea jucăriilor colecționate pornește de la un suedez și călătoriile sale prin lume. Bărbatul a adunat jucăriile între anii 1970 și 1999, călătorind în state ca Germania, Franța, Marea Britanie și Statele Unite. Mai târziu, colecția a fost vândută unui italian. Și, iată cum, în 2020, avem cu toții acces la o parte din istorie și la copilăria din trecut.

Citește și: Cel mai neobișnuit muzeu: cel al amintirilor triste

#News