Oamenii bogați ai lumii vor taxe pentru faptul că sunt bogați. Interesant. Și utopic. Am crezut inițial că vor (ceva mai multă) atenție. Și, totuși, s-a ajuns la empatia omului bogat și la afișarea acestei empatii.

Nu e valabil pentru toți. Unii rămân egoiști. Unii rămân indiferenți și tăcuți. Unii donează și încurajează donațiile. Alții aleg să doneze în liniște. Și totuși, 83 de inși vor să fie taxați.

Este vorba despre un grup de 83 de milionari care au făcut luni un apel pentru taxarea suplimentară, ”imediată” şi ”cu caracter permanent”, a celor mai bogaţi oameni ai planetei, astfel încât aceştia să contribuie la relansarea de după criza generată de pandemia de coronavirus, transmite AFP.

Dacă e să fac apel la sinceritate, mi se pare cel puțin greșit ca un grup de 83 de inși să decidă soarta portofelului meu. Asta, dacă aș fi unul dintre milionarii lumii.

”În timp ce Covid-19 loveşte întreaga lume, milionarii ca noi au un rol esenţial pentru a ajuta la vindecarea umanităţii”, spun semnatarii unei scrisori deschise, printre care se numără co-fondatorul mărcii de îngheţată „Ben and Jerry”, Jerry Greenfield, sau producătorul britanic, Richard Curtis.

În această scrisoare, publicată înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din G20 şi a summitului european extraordinar dedicat relansării UE, se face un apel către guverne „să crească taxele pentru oamenii ca noi. Imediat, substanţial şi în mod permanent”.

Nu se lasă și vin cu argumente interesante:

”Nu noi suntem cei care au grijă de cei bolnavi aflaţi la terapie intensivă. Nu noi suntem cei care conduc salvările care aduc bolnavii la spitale. Nu noi suntem cei care aprovizionează rafturile magazinelor sau livrează mâncare din uşă în uşă… Dar noi avem bani, mulţi bani.

Bani de care este o nevoie disperată acum şi vom continua să avem nevoie în anii care vor veni, pentru a reveni din criză, al cărei impact va dura zeci de ani şi ar putea arunca o jumătate de miliard de persoane în sărăcie”, se arată în scrisoarea acestui grup, intitulat Millionaires for Humanity”.

Dacă tot au mulți bani și nu știu ce să mai facă, ar putea dona. O lege care să taxeze portofelul mai gros mi se pare absurdă.

Citește și: ”Télévision: Oeil de Demain” – sau imaginea prezentului, într-un film din 1947

#News