Museum of Broken Relationships
Museum of Broken Relationships

Îmi place ideea de a scăpa de amintirile triste și mi-a plăcut inițiativa Cristinei Hurdubaia. Recunosc, nu am știut până acum de Museum of Broken Relationships. Practic, este un muzeu unde arta expusă înseamnă obiecte donate. Obiecte din trecut și fragmente din timp. Și fragmente din relații încheiate.

Muzeul are două sedii permanente, în Zagreb (Croația) și Los Angeles (SUA) și o serie de expoziții în cadrul cărora oricine este invitat să doneze lucruri care amintesc relații eșuate. Și vorbim de relații de orice fel, dar și de obiecte de orice fel: de la jucării, la inele de logodnă, vederi sau cărți.

Practic, fiecare obiect donat este însoțit de o poveste și povestea va fi o parte din expoziție:

”Lumeee, lume, se caută obiecte + poveștile lor pentru Museum of Broken Relationships (Croația), ce vor fi expuse, între 3 septembrie și 17 octombrie, atât în #București (Rezidența BRD Scena9 | str. I.L.Caragiale, nr. 32), cât și în colecția permanentă de la #Zagreb.

Donațiile se fac în perioada 13 iulie – 9 august”, a scris Cristina pe pagina de Facebook.

”Fiecare donator povestește prin obiectul donat despre propria dramă sentimentală, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate, contribuind totodată la îmbogățirea colecției sale universale”.

Muzeul a fost înființat fost înființat în anul 2006, la Zagreb, în Croația. Este neobișnuit, este o expoziție terapeutică și, până acum, au avut loc peste 40 de astfel de expoziții. Vorbim de state ca Norvegia, Japonia, Germania, Danemarca, Turcia, Finlanda, Elveția, Belgia, Olanda, Mexic, Franța, Argentina, Anglia, Singapore, Serbia, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina și mai multe state americane.

Din punctul meu de vedere, expoziția e terapie pură. Poate fi un bagaj emoțional prea greu, exhibiționism sau o împărtășire a unei pagini mai triste din trecut.

Când totul se sfârșește, rămân obiectele. Iar unele obiecte crează amintiri nedorite, culpă sau regret. Soluția: scapă de ceea ce nu ai nevoie, dacă asta te face nefericit. Sau, decide să păstrezi. Pentru că, până la urmă, e parte din tine.

Citește și: Catedrala Sfânta Sofia devine moschee, dar uşile rămân deschise

#News