Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un studiu recent a constatat că persoanele care aveau vise urâte cel puțin o dată pe săptămână erau de patru ori mai predispuse la declin cognitiv, transmite The Guardian.

Potrivit datelor, oamenii care se confruntă cu coșmaruri frecvente la vârsta mijlocie pot avea o rată mai rapidă de declin cognitiv.

Prin urmare, aceștia pot fi expuși unui risc mai mare de demență pe măsură ce îmbătrânesc.

Dacă se confirmă, cercetarea ar putea duce, în cele din urmă, la noi modalități de depistare a demenței și de intervenție pentru a încetini rata de declin.

Din când în când, majoritatea oamenilor se confruntă cu vise urâte. Totuși, aproximativ 5% dintre adulți se trezesc din cauza coșmarurilor  

Stresul, anxietatea și privarea de somn sunt toți factori potențiali de declanșare. Cu toate acestea, cercetările anterioare efectuate la persoanele cu boala Parkinson au stabilit că există o legătură între visele stresante frecvente și o rată mai rapidă a declinului cognitiv, precum și un risc crescut de a dezvolta demență în viitor.

Pentru a investiga dacă același lucru ar putea fi valabil și în cazul adulților sănătoși, Dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a apelat la datele din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului oamenilor și apoi i-au urmărit pe parcursul mai multor ani, evaluându-le sănătatea creierului, precum și alte rezultate.

Aceasta a inclus peste 600 de adulți de vârstă mijlocie (între 35 și 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani și mai mult. Datele lor au fost analizate cu ajutorul unui software statistic pentru a afla dacă cei care au avut o frecvență mai mare de vise stresante au avut mai multe șanse să se confrunte cu un declin cognitiv și să fie diagnosticați cu demență.

Persoanele de vârstă mijlocie care visează urât sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta demență

Cercetarea a fost publicată în eClinicalMedicine. Experții au  constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au avut coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână au avut de patru ori mai multe șanse de a suferi un declin cognitiv în următorul deceniu decât cele care au avut rareori coșmaruri.

În rândul participanților vârstnici, cei care au raportat frecvent coșmaruri au fost de două ori mai susceptibili de a fi diagnosticați cu demență în anii următori.

Atenție la somnul de proastă calitate

O posibilitate este că persoanele care au frecvent coșmaruri au un somn de proastă calitate, ceea ce ar putea duce treptat la o acumulare de proteine asociate cu demența.

O altă posibilitate este existența unui factor genetic care stă la baza ambelor fenomene. Cu toate acestea, ipoteza de lucru a lui Otaiku este că neurodegenerarea din lobul frontal drept al creierului face ca oamenii să își controleze mai greu emoțiile în timp ce visează, ceea ce, la rândul său, duce la coșmaruri.

Suntem conștienți că afecțiunile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer, încep adesea cu mulți ani înainte ca cineva să fie diagnosticat. La unele persoane care au deja o boală de bază, visele urâte și coșmarurile ar putea fi unul dintre primele semne”, explică doctorul.

El a subliniat că doar un subgrup de adulți care au în mod regulat coșmaruri sunt susceptibili de a dezvolta demență.

Cu toate acestea, presupunând că această legătură este confirmată, coșmarurile ar putea fi folosite în cele din urmă pentru a identifica acest risc.