Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care oamenii răcesc mai des iarna

Există un motiv biologic din cauza căruia apar mai multe boli respiratorii în timpul iernii.

Majoritatea oamenilor răcesc mai des iarna. Frigul este un factor, explicația fiind mai complexă.  Potrivit unui studiu al oamenilor de știință, bacteriile, germenii și virusurile sunt prezente tot anul, însă doar iarna toată lumea tușește și strănută, lucru care nu se întâmplă vara, potrivit ziare.com.

Cercetătorii au făcut publice datele unui nou studiu, descoperirile arătând că există un motiv biologic din cauza căruia apar mai multe boli respiratorii în timpul iernii.

Se pare că aerul rece în sine dăunează răspunsului imunitar care are loc în nas.

„Este prima dată când avem o explicație biologică, moleculară cu privire la un factor al răspunsului nostru imunitar înnăscut, care pare a fi limitat de temperaturile mai scăzute. Este important să ne amintim totuși că acestea sunt studii în vitro, ceea ce înseamnă că, deși se folosește țesut uman în laborator pentru a studia acest răspuns imunitar, nu este un studiu efectuat efectiv în nasul cuiva”, a declarat Dr. Zara Patel, rinolog, profesor de otolaringologie și ORL la Universitatea Stanford. 

O scădere a temperaturii de doar 5 grade Celsius distruge aproape 50% din miliardele de celule care luptă împotriva virusurilor și bacteriile din nări, potrivit studiului publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 

„Aerul rece este asociat cu creșterea încărcăturii virale deoarece, în esență, ți-ai pierdut jumătate din imunitatea doar prin această mică scădere a temperaturii”, a explicat rinologul Benjamin Bleier, director de cercetare în otolaringologie la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la Harvard Medical School, Boston. Un virus sau o bacterie respiratorie invadează nasul, principalul punct de intrare în organism. Partea din față a nasului detectează imediat germenul, înainte ca partea din spate a nasului să simtă intrusul. Celulele care învelesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple ale lor, numite vezicule extracelulare sau EV. După ce s-au lipit de celulele false, sunt eliminate prin mucusul nazal înainte să ajungă în organism și să se înmulțească. Când este atacat, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, mai arată studiul. „Imaginați-vă receptorii ca niște brațe mici care încearcă să se apuce particulele virale pe măsură ce le inspirați. Și am descoperit că fiecare veziculă are de până la 20 de ori mai mulți receptori la suprafață, făcându-le super lipicioase”, a mai spus Bleier.

Un bărbat a fost reţinut de polițiști după ce i-ar fi ucis câinele soţiei