Medicii dermatologi avertizează: Primul factor de risc pentru o boală extrem de gravă

Persoanele care au o nuanță mai deschisă a pielii sunt cele mai predispuse arsurilor, trebuind să se acorde o atenție sporită protejării la soare.

Medicii dermatologi avertizează că expunerea îndelungată și neprotejată la soare poate cauza melanomul malign, unul dintre cele mai răspândite forme de cancer din lume. În timpul verii, trebuie folosită constant protecția solară, să nu ne expunem la soare în intervale orare în care razele UV sunt puternice (între orele 11.00 și 16.00), să ne hidratăm și să facem un consult dermatologic, potrivit ziare.com.

Potrivit medicului Viorel Pătraşcu (76 de ani), cu o experienţă de 53 de ani în medicină și de peste 40 de ani ca medic dermatolog, persoanele care au o nuanță mai deschisă a pielii sunt cele mai predispuse arsurilor, trebuind să se acorde o atenție sporită protejării la soare.

El recomandă ca produsele de protecție solară sau pentru tratarea arsurilor să fie cumpărate în urma recomandării medicilor. ”Cei care au de pătimit cel mai mult sunt aceia mai blonzi de la Mama-Natură. Noi îi numim tipul germanic. Deci, blonziul, ochii deschiși la culoare, aceștia se ard cel mai rău și acest tip de piele atrage probleme. Însă este bine ca toată lumea să se protejeze și să folosească factor de protecție. Soarele este factorul numărul unu de risc pentru cancerul cutanat. Al doilea factor de risc pentru cancerul cutanat este traumatizarea unor alunițe cu care te naști sau agravarea unor boli de care habar nu ai că suferi. Încă trebuie să subliniez că orice traumatizare a pielii, indiferent că e vorba de o aluniță sau o piele normală, dar care nu dă semne să se vindece în cel mult trei săptămâni, ridică niște probleme pe care doar un medic le poate rezolva”, a declarat medicul.

 Potrivit medicului, este recomandat să stăm afară atât cât suportă pielea noastră, pentru că nu toți avem același tip de piele

Arsura este periculoasă dacă a survenit pe o zonă unde sunt alunițe sau unde deja ai avut cu ani în urmă un cancer despre care s-a crezut că s-a rezolvat. De exemplu, femeile care au avut cancer de sân și au suferit o mastectomie (n.r. – scoaterea unui sân prin operație) nu au voie la plajă. De asemenea, nici cei care au avut un cancer cutanat – oricât de demult ar fi fost vindecat, nu au voie la soare. Restul sunt arsuri banale, ca și cum te-ai arde cu apă fierbinte, o îngrijești singur sau te duci la un specialist în arsuri, la un dermatolog,  a explicat Viorel Pătraşcu.

„Precum la durere, există un prag pentru fiecare. Eu am întâlnit oameni cărora le poți face mici intervenții chirurgicale pe viu, le este teamă de anestezia locală. Deci, au pragul ridicat de rezistență. Așa e și cu soarele. E bine însă să respecți niște repere orare. Eu, de exemplu, care sunt un mare iubitor al mării: mă duc dimineața și stau acolo până la micul dejun. Mănânc și mai vin pe plajă, mai stau o oră-două, dar pe la ora 10.30 – 11.00, când soarele arde, că sunt deja 35 sau 36 de grade Celsius, mă duc în cameră sau undeva la umbră. De asemenea, chiar dacă nu mi se înroșește pielea, mă dau cu factor de protecție. Așadar, nu recomand statul la soare în timpul prânzului. Mai poți reveni pe plajă după ora 16.30-17.00, în rest, oamenii ar trebui să își dedice timpul odihnei și, bineînțeles, să nu uite de hidratare”, a adăugat Viorel Pătraşcu. Apă descoperită în premieră într-un sistem planetar aflat la 370 de ani lumină de Soare