Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Afecțiunea Alzheimer este caracterizată printr-o scădere a funcției cognitive și pierderea memoriei.

În cazuri grave, apar tulburări de limbaj și, în cele din urmă, pacientul pierde capacitatea de viață independentă.

Potrivit estimărilor Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, în China există aproximativ 10 milioane de pacienți cu acest diagnostic. Numărul lor va depăși 30 de milioane până în 2050, China devenind țara cu cel mai mare număr de pacienți cu Alzheimer din lume, relatează MedicalXpress.

Cu toate acestea, în prezent, publicul chinez are un grad scăzut de conștientizare și atenție față de Alzheimer și, în general, există rate scăzute de diagnosticare (în special diagnosticare precoce) și rate scăzute de tratament.

Afecțiunea poate fi detectată mai rapid, printr-un test de sânge

Echipa prof. Zhang Jing, de la Școala de Medicină a Universității din Zhejiang (FAHZU), a colaborat cu cercetătorii de la Școala de Medicină a Universitatății din Washington.

Cele mai recente rezultate ale cercetării științifice sunt bazate pe veziculele extracelulare din plasmă ce ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a Alzheimerului.

Aceste vezicule extracelulare transportă potențiali biomarkeri pentru boala Alzheimer. Studiul a fost publicat în Alzheimer & Dementia.

Noua metodă poate realiza un diagnostic rapid și precis al bolii Alzheimer și poate fi utilizată pentru a depista prezența bolii la vârstnici, chiar și în stadiu precoce

În comparație cu metodele tradiționale de examinare, cercetarea publicată de echipa lui Zhang Jing trebuie doar să extragă o cantitate mică de sânge de la subiecți și să verifice modificările mai multor markeri din sânge pentru a ajuta la diagnosticarea bolii.

Această metodă de diagnostic și tratament are o practică clinică deosebită și o valoare de sănătate publică și oferă noi idei de cercetare și direcții pentru diagnosticarea Alzheimerului.