Muzica vindecă, mișcarea prelungește viața, iar dacă le combinăm, vom obține un echilibru perfect. Cu muzică, mișcare, diete echilibrate sau renunțarea la vicii, cu responsabilitate și ordine ne ajutăm noi pe noi să trăim mai bine. Și (poate) mai mult. Dar nimeni nu vorbește despre o altfel de moarte: uitarea. Uitarea, destrămarea amintirilor, pierderea sinelui, toate acestea pot interveni indiferent de cât de ”curată” ne păstrăm forma fizică sau de cât de mult încercăm să ne antrenăm creierul cu exerciții matematice și jocuri logice.

Boală Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament. Simptomele se dezvoltă în general treptat și se agravează în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice.

În momentul în care apare o temere, tindem să ne uităm după simptome și după tratament. Căutăm tratament, sperăm la un tratament și așteptăm un tratament. Pentru Alzheimer nu există tratament. Alzheimer nu ”trece”, nu se vindecă și nu dispare. Alzheimer este boala carer apare mai întâi în suflet și apoi în trup, îți ia totul și dispare odată cu tine.

În timp ce Alzheimer și alte forme de demență duc adesea la pierderea iremediabilă a memoriei, se pare că muzica (și mișcarea) pot ajuta la păstrarea anumitor amintiri.

Un exemplu este cel al Martei C. González, o primă balerină care a dansat în New York Ballet în anii 1960. În ciuda dezvoltării afecțiunii Alzheimer, Marta nu a uitat niciodată coregrafia Lacului Lebedelor.

În videoclip, González, care a murit în 2019 după dezvoltarea bolii Alzheimer (cea mai frecventă formă de demență), este văzută ascultând Lacul Lebedelor și reconstituind – de pe scaunul cu rotile – ceea ce pare a fi coregrafia din balet. În ciuda efectelor bolii Alzheimer asupra memoriei sale, González părea să simtă imediat o legătură emoțională și fizică cu muzica pe care a dansat odată pe scenă.

Videoclipul a fost distribuit inițial de Asociación Música para Despertar, o organizație spaniolă care lucrează cu pacienții cu Alzheimer și demență, folosind muzică pentru a îmbunătăți starea de spirit și memoria. Povestea a ajuns virală, datorită celebrităților care au ales să o distribuie: Jennifer Garner, Antonio Banderas și coregrafului de renume internațional, Arlene Phillips.

”Conexiunea noastră înnăscută cu muzica, cu mișcarea, cu artele este deosebit de frumoasă”, a scris Garner într-o postare pe Instagram alături de videoclipul lui González. ”Această amintire a fostei balerine despre Lacul Lebedelor este absolut minunată. Mulțumesc tuturor celor care luptă împotriva Alzheimerului.”

Banderas a distribuit videoclipul pe Facebook, scriind că speră că va servi drept ”o recunoaștere binemeritată a artei (González) și a pasiunii sale”.

Alive Inside, un documentar care a avut premiera în 2014, explorează și legătura dintre muzică și memorie. ”Muzica are mai multă capacitate de a activa mai multe părți ale creierului decât orice alt stimul”, a afirmat neurologul Oliver Sacks, M.D., în trailerul documentarului.

”Folosind muzica pentru a activa anumite căi în creierul unei persoane cu Alzheimer vom obține o portiță pentru a stimula și a ajunge la cineva care altfel nu poate fi atins”, a adăugat Concetta Tomaino, director executiv și cofondator al Institutului pentru muzică și funcție neurologică.

Citește și: Nemuritorul jazz s-a născut în America

#News