Așa cum „nemurirea s-a născut la sat”, undeva, în România, jazz-ul s-a născut în America. În mod firesc, între cele două se poate face o paralelă, întrucât și muzica jazz tot nemuritoare pare a fi. Încă de la inventarea sa, mai mult sau mai puțin oficială, muzica jazz a devenit una dintre preferatele lumii întregi, cu toate că, cel puțin la o primă vedede, pare un gen muzical imposibil de definit, căpătând, în timp, chiar și elemente din muzica sud americană. Un amalgam menit să-ți vindece tristeți, ori să-ți sublinieze bucurii, după caz.

Pansament pentru suflet, made in the US

Citește și: Broadway, locul unde actorii de teatru devin „pisici”

Jazz-ul s-a născut în New Orleans, oraș american cunoscut ca fiind „patria mamă” a acestui gen muzical. Cu influențe dobândite din muzica foștilor sclavi africani, jazz-ul s-a transformat în timp, adaptându-se vremurilor și căpătând, de la an la an, noi și noi accente.

Louis Armstrong – 1955

Citește și: Hollywood, punctul de start al unora, locul de visare al celor mai mulți

Tradiția continuă și astăzi, în New Orleans

Mărturie nemuririi jazz-ului stă abundența de baruri tematice din New Orleans din zilele noastre. Dacă povestea începea, în 1917, cu o trupă numită Original Dixieland Jazz Band și continua cu nume care au făcut, ulterior, istorie ca Louis Armstrong, astăzi aceeași poveste continuă astăzi cu sute de trupe ce activează pe scenele mici și primitoare ale barurilor din New Orleans. Nu ai cum să vizitezi acest oraș fără a te așeza la o masă dintr-un asemenea bar, ca să poți lua pulsul comunității. Dintr-un asemenea bar pleci vindecat spiritual.

Citește și: Munții Stâncoși, de la peisaje spectaculoase, la western-uri

Citește și: Viză pentru America, de la visul american la realitate

#News #USANews #NewOrleans #Jazz #USA