Mihai Goțiu îl contrazice pe Costel Alexe: s-a furat mai abitir cât am stat izolați. Din nou o contradicție între vorbă și faptă. Ministrul Mediului ne asigură că toate-s bune și frumoase. Și că vom avea și un sistem de urmărire a materilaului lemnos. Să dormim liniștiți că Garda Forestieră lucrează. Sau, să încetăm să mai apelăm 112. De parcă nu știam deja că deranjăm.

Că vrem să fim legali a nu știu câta oară. Să nu se mai fure ca-n codru, că rămânem fără codru. L-am contrazis de multe ori. De data asta, îl contrazice și senatorul USR, Mihai Goțiu. Senatorul vine cu alte cifre și cu alte previziuni pentru viitorul ”verde”: numărul transporturilor ilegale de lemne s-au dublat în starea de alertă, față de anul trecut.

”Domnule Costel Alexe, ce au verificat și cum au verificat, colegii d-voastră, legalitatea transporturilor de lemn? (că nu vă mai întreb ce controale au făcut prin păduri, la ”locul faptelor”, că ați scos Gărzile Forestiere, pe drumurile naționale, acolo unde legalitatea unui transport se putea verifica online ori apelând la 112, în loc să le trimiteți în păduri, acolo unde era, în realitate, prăpădul și jaful)”.

O întrebare pusă pe pagina personală de Facebook și argumente pe care nu i le putem contrazice. Se fură. Se dă mână liberă. Și se acoperă infractor pe infractor. Alexe vine cu rezolvări din cuvinte:

”În şedinţa de guvern am aprobat hotărârea pe care am promis-o de la începutul mandatului, şi anume, operaţionalizarea SUMAL, sistemul de urmărire a materialului lemnos. În doar şase luni, Guvernul Orban a reuşit să recupereze cei patru ani pe care i-au pierdut şi România şi pădurile noastre, pentru că acest sistem de urmărire a materialului lemnos a fost tergiversat foarte mult timp.

Odată cu operaţionalizarea acestui sistem de urmărire a materialului lemnos, vom reuşi în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos. Vom şti în orice moment cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit şi, evident, mai ales, apoi, către terţi”, a declarat Costel Alexe.

Și primim și asigurări:

”Îi asigur pe toţi românii că odată cu operaţionalizarea SUMAL, transportul dublu pe acelaşi aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odată cu operaţionalizarea SUMAL nimeni nu va mai putea să transporte cu aviz cantităţi mai mari sau mai mici, pentru că la fiecare transport de material lemnos vor fi obligaţi transportatorii să urce cele trei fotografii, din faţă, lateral şi spate, pentru a putea dovedi că au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure şi vor ajunge în depozit.

Pentru că multe din aceste ilegalităţi, fie în interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut şi cu sprijinul sau au închis autorităţile ochii. Prin acest sistem vom şti exact cât au tăiat, cât au avizat, cât şi-au însuşit atunci când au încărcat mijlocul de transport şi, evident, cât trebuie să ajungă la destinaţie”, a adăugat ministru Mediului.

Hai să ne uităm puțin la cifre. Și la ce s-a întâmplat pe perioada de izolare. Eu zic că tindem să-i cam dăm dreptate lui Goțiu. O mână o spală pe alta. Și tot o mână poate scrie niște facturi care să pară veridice. Nu ar fi ceva nou.

Am mai avut sesizări la 112. Multe exemple puse în așteptare. De ce ar fi altfel cu pădurile?

Citește și: Cristina-Elena Dinu: păduri tăiate și exportate. Cu avizul Ministrului Mediului

#News