carduri de sanatate

Utilizarea cardurilor naționale de sănătate redevine obligatorie de la 1 iulie, iar cele eliberate în prima generație (în 2014) vor fi valabile până în 2021, conform actului normativ aprobat de Guvern. Practic valabilitatea cardurilor vechi, care expira la data de 31 iulie 2020, se va rescrie automat, în momentul în care medicii de familie le vor activa.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a menționat într-o conferință de presă de la Palatul Victoria că: „Potrivit acestei hotărâri, pentru completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale, cardurile de sănătate eliberate până în 2014 vor fi rescrise şi vor avea o valabilitate de şapte ani (până în 2021 – n.r.)”.

Potrivit Proiectului de Hotărâre scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, atunci când titularul va merge la medic. Practic, sistemul va detecta automat cardul expirat și va înlocui data expirării.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurare de Sănătate (CNAS), 4,2 milioane de carduri urmau să expire în iulie.

„Am obținut finanțare pentru prelungirea valabilității cardurilor de sănătate pentru 4.000.200 de persoane din țara noastră, iar utilizarea acestora va fi obligatorie de la 1 iulie tocmai pentru a avea o evidență clară a cazurilor ce se internează, a cazurilor care beneficiază de servicii medicale la domiciliu și a cazurilor care beneficiază de servicii paraclinice, de imagistică medicală și de laborator, deci, acolo unde există interacțiune între medic și pacient și trebuie obligatoriu să fie pacientul în fața medicului”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Reamintim că la data de 23 martie, anul curent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în aplicare un proiect de act normativ care stipula suspendarea obligativității cardului de sănătate în perioada stării de urgență și posibilitatea ca medicii de familie să poată acorda consultații la distanță și să trimită rețete prin e-mail. 

Citește și: Primăria Capitalei cere redeschiderea Spitalului Colentina pentru pacienții cronici

HashtagNews.ro