BOR a stabilit, botezul rămâne neschimbat

Preoții trebuie să se consulte cu părinții și nașii copilului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ritualul botezului rămâne neschimbat. Potrivit BOR,  înainte de botez, preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să-l informeze despre starea copilului, după consultarea cu medicul pediatru.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

Părinții vor prezenta preotului starea de sănătate a bebelușilor

În ceea ce privește bebelușii născuți prematuri sau a copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări. Astfel, înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.

Totodată, în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.

Toate aceste discuții legate de botezul „clasic”, prin scufundarea în cristelniță au fost pornite de la cazul tragic de la Suceava. Un bebeluș, năcut prematur, s-a înecat în timpul botezului, iar la câteva ore a murit la spital.

Contra botezului prin scufundare

În urma acestei situații, înalte fețe bisericești și-au exprimat opinia în legătură cu botezul prin scufundare. „Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru ….

Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă

„Cred că le-ați ascultat în comunicatul Patriarhiei, nu am ce să adaug. Ceea ce spuneam mai înainte că nu se schimbă, așa a rămas. Eu niciodată nu mă bazez pe păreri personale și nici nu mă grăbesc să spun. Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă. Nu am făcut până acum nicio excepție. Dacă nu se impune excepția, cum e cea legată de bebelușii din incubator”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Citește și: Tragedia de la Suceava schimbă regulile botezului