Număr insuficient de medici de urgență în județele Buzău, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov

Bucureştiul, Timişul, Iaşiul, Clujul au cei mai mulţi medici de urgenţă.

Bucureştiul, Timişul, Iaşiul, Clujul au cei mai mulţi medici de urgenţă în timp ce există judeţe unde sunt doar câţiva medici de urgenţă, printre care Buzău, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, potrivit g4media.ro.

 Unităţile de primiri urgenţe sunt supraaglomerate, afirmă prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor România, fiind nevoie de stabilirea unui parcurs clar al pacienţilor în sistem, care să respecte reguli clare

Centrele de permanenţă ar fi o bună soluţie, spune medicul, deoarece ar putea prelua o mare parte din pacienţii care ajung la urgenţă deşi nu acolo trebuie să găsească rezolvare pentru problemele lor de sănătate, dacă acestea nu sunt majore. 
 Potrivit dr. Danielei Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor România, situaţia nu este chiar atât de gravă comparativ cu alte domenii, una dintre problemele din sistemul de urgenţă fiind supraîncărcarea camerelor de gardă.

„Situaţia în medicină de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească”, a declarat aceasta. Peste 50% dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare, fiind judeţe cu un număr redus de medici, activitatea lor fiind oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie.

O altă problemă este că aglomerarea cazurilor, cu cod galben, roşu, este crescută din cauza faptului că pacienţii nu pot fi orientaţi spre spital.

Sunt situaţii în care spitalul respectiv nu are loc, mai ales cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, când pacienţii trebuiau să fie trimişi într-o altă unitate spitalicească.


„Există o idee destul de bună, fluxul de lucru, clasificarea pe cod verde, galben, roşu. Codul roşu este urgenţă majoră şi necesită obligatoriu intervenţia medicului urgentist. Codul galben şi verde înseamnă urgenţă mai puţin urgenţa,şi acolo se poate apela la medicul de familie cu competenţă”, a spus Daniela Coriu.
Ea crede că ar mai fi nevoie de încă 300 până la 500 de urgentişti pentru acoperirea deficitului doar în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe din spitale, fără să fie luat în calcul necesităţile din serviciile de ambulanţă.

„Până să ajungem la educaţie, mai întâi sunt necesare nişte reguli, aici este rolul Ministerului Sănătăţii, cumva trebuie să existe o trasabilitate foarte clară şi cumva asistenţa medicală primară trebuie întărită, pentru că de aici pleacă totul de fapt, din faptul că medicii de familie nu sunt bine valoraţi, nu au echipamente, cabinete bine dotate şi o altă problemă este sistemul de medicină de ambulatoriu, unde medicul de ambulator chiar dacă este foarte bun, el are un plafon de investigaţii”, a declarat Daniela Coriu.

Producătorii anunță dublarea prețului cărnii de porc, înainte de sărbători