Producătorii anunță dublarea prețului cărnii de porc, înainte de sărbători

Un kilogram de carne de porc ar putea ajunge și la 60 de lei.

.Agricultorii anunță prețuri duble pentru kilogramul de carne de porc cu ocazia sărbătorilor, scumpirile fiind cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este legată de existența unui an agricol dezastruos. Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă, potrivit digi24.ro.

La ora actuală, în supermarketurile din București prețul unui  kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este cuprins între 19 și 29 de lei, dar ar putea ajunge să coste chiar și 60 de lei

Ionel Arion, fermier, președintele Asociației ProAgro a declarat că piața cere și prețul crește. Faptul că nu există o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pentru pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani, a subliniat acesta.

Ministrul Agriculturii anunța la începutul lunii că va acorda pentru fiecare hectar calamitat de secetă 1.500 lei, dar pentru anul agricol trecut.

 Potrivit lui Teofil Dascălu, fermier din județul Vrancea, județele Vrancea, Galați, Buzău, au fost afectate de secetă, fiind vorba despre o producție zero tone la hectar la culturile de porumb, iar la floarea-soarelui sub o tonă. Situația critică a fermierilor va determina majorarea prețurilor alimentelor, deja mai scumpe, potrivit statisticilor, cu 20%.

Florin Constantin, expert agricol, crede că creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri. "În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim", a spus acesta.






Farmaciștii vor putea face vaccinuri antigripale în cadrul unui program pilot lansat de Ministerul Sănătății