prune
Prune. sursa foto: agora.md

Proprietarii unui ferme pomicole din Cândești, județul Buzău au găsit o soluție inedită pentru a atrage clienții, potrivit adevarul.ro.A stfel, ei oferă posibilitatea micilor producători să își culeagă din livadă prunele necesare pentru fabricarea băuturilor tradiționale în gospodărie.

Cei care vor să fabrice băuturi alcoolice din fructe produse ecologic au posibilitatea să o facă chiar ei

Micii producători pot vizita o fermă din Buzău, situată la ieșire din Cândești, spre localitatea Sătuc. Ei intră în livadă și pot cumpăra prune pentru a produce acasă licorile tradiționale, cum ar fi țuica sau palinca de Buzău. Vizitatorii mai pot mânca prune fără să plătească, la final plătind doar pentru fructele pe care le vor lua acasă. Cantitatea minimă care trebuie cumpărată de o persoană este de cinci kilograme, accesul în livadă fiind făcut pe bază de programare.

 „Este păcat totuși ca prunele românești, sănătoase și netratate să lipsească din piețe și să fie înclocuite cu cele din import. Din acest motiv ne-am gândit să venim cu această ofertă către cei care vor să cumpere fructe sănătoase și să-și proceseze acasă produsele tradiționale”, afirmă Adrian Burloi, un producător din Cândești.

Un kilogram de prune culese din livada de la Cândești costă 2,5 lei, pentru fermieri fiind mai convenabil  să vândă fructele direct clienților sau fabricilor de procesare care plătesc mai mult decât achizitorii din pieţe. „Vom mânca un compot natural românesc, atât timp cât tu nu obţii un preţ cât de cât echitabil în care îţi poţi scoate costurile de producţie care sunt destul de mari, ţinând cont de preţurile foarte avansate de anul acesta”, spune fermierul Adrian Burloi. Samsarii plătesc maxim 2 lei pe kilogramul de prune, bani care nu acoperă cheltuielile cu producţia, susțin fermierii. Din acest motiv, cei mai mulți dintre proprietarii de livezi preferă să livreze fructele direct către fabricile de sucuri şi gemuri.

 Test cheie pregătit de către NASA pentru apărarea planetară