Test cheie pregătit de către NASA pentru apărarea planetară

Experimentul urmărește devierea unui asteroid, Agenţia Spaţială Română fiind parte din proiect

NASA va lansa luni o operațiune în premieră, și anume lovirea în mod deliberat a unei nave spațiale de un asteroid pentru a-i devia ușor orbita, potrivit ziare.com.

Este vorba despre un test cheie al capacității oamenilor de a opri obiectele cosmice să distrugă viața pe Pământ

 Misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) concepută de NASA pentru devierea unui asteroid de pe traiectoria sa, se va ciocni luni noaptea cu Dimorphos, o mică „lună” care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, Didymos. Acesta este situat la aproape de 11 milioane de kilometri de Terra. Experimentul urmărește să reducă orbita asteroidului mai mic în jurul asteroidului mai mare, scopul fiind ca inginerii de la NASA să poată afla dacă se poate modifica voluntar traiectoria unui asteroid ce ar ameninţa planeta.

„Un astfel de sistem alcătuit din doi asteroizi reprezintă un banc perfect de testare pentru un exerciţiu de apărare planetară, dar este, totodată, un mediu complet nou”, a declarat Ian Carnelli, coordonatorul misiunii HERA din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). 

Misiunea DART a fost lansată în noiembrie 2021 de la o bază din California

După o călătorie de 10 luni, sonda americană va lovi asteroidul Dimorphos luni seara, la ora 23:14 GMT, cu o viteză de aprocimativ 23.000 de km/h.

Vehiculul spaţial este mai mic decât un automobil, ţinta lui având un diametru de circa 160 de metri (jumătate din înălţimea Turnului Eiffel). Dimorphos nu este o ameninţare pentru Terra, orbita sa în jurul Soarelui trecând la o distanţă de 7 milioane de kilometri de Pământ. 

Un instrument proiectat de experții români va măsura traiectoria asteroidului care urmează să fie deviat în cadrul unui test organizat de NASA, potrivit Agenției Spațiale Române

„O sondă spaţială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internaţional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. Acest pas este parte a misiunii internaţionale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componentă americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiţii care nu prezintă niciun risc pentru Pământ şi cea europeană HERA care va observa dacă am reuşit sau nu devierea asteroidului, precum şi modificări ale suprafeţei acestuia”, au explicat reprezentanții ROSA.

Simona Halep, de nerecunoscut după operația suferită la nas