Florin Cîțu: „Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie”

Semestrul al doilea ar putea începe cu elevii în bănci

Redeschiderea școlilor este așteptată pentru data de 8 februarie, odată cu începutul celui de-al doilea semestru. Premierul Florin Cîțu a precizat, luni, că decizia finală cu privire la revenirea la școală va fi luată pe 2 februarie. Modul concret în care se va reveni în bănci va depinde însă de evoluția epidemiologică din următoarea perioadă, fiind aduse în discuții trei scenarii în funcție de incidența din fiecare localitate în parte.

Noi am spus, şi preşedintele României a spus, că vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică din România, dacă avem o înrăutăţire a situaţiei. Vom lua o decizie pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment exact ce se întâmplă cu situația epidemiologică în România, dacă avem o înrăutățire a situației, vom lua o decizie pe 2 februarie. Personal, bineînţeles că vrem ca toată lumea, să fie deschise şcolile, şi economia să fie deschisă, dar nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii, pentru că nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate

Premierul Florin Cîțu, la Palatul Parlamentului

În semestrul al doilea, în localitățile din scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În cele în scenariul galben, sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă – merg în continuare la grădiniță și școală, copiii din clasele I-IV și clasele terminale, a VIII-a și a XII-a. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și ciclu primar, dar ceilalți rămân în online. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online.

La raportarea de luni, 25 ianuarie, doar două județe se mai aflau pe „roșu”, cu incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile de peste 3 la mia de locuitori: Cluj – 3,07 și Timiș – 3,48 la mie. La nivelul țării, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.551 de noi cazuri de infectare cu Covid, din 5.921 teste RT-PCR (4.311 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.610 la cerere) și 3.198 de teste rapide antigenice.

Citește și: Iohannis: „Majoritatea școlilor se vor redeschide”