Alarmant: Tot mai mulți români suferă de depresie

O cauză a tulburărilor psihice este legată de contextul economic actual.

Dificultățile economice actuale, desființarea locurilor de muncă și munca epuizantă, pandemia de Covid dar și și perspectiva unui viitor economic instabil îi determină pe tot mai mulți români să apeleze la ajutorul psihologilor, potrivit adevarul.ro. Potrivit dr. Brîndușa Caval, medic specialist psihiatru, prima schimbare observată în contextul pandemiei de COVID-19 a fost legată de o creștere a anxietății și a îngrijorărilor legate de sănătatea proprie și a celor dragi.

Potrivit medicului, izolarea socială a fost un teren propice pentru scoaterea la suprafață a unor dificultăți vechi ce abia erau ținute sub control, transformându-se în patologii diverse, depresie, anxietate, episoade psihotice, consum de substanțe

„În unele cazuri, tulburările au persistat și după diminuarea problemelor legate de pandemie, iar pentru pacienții care aveau o dificultate de interacțiune socială încă dinaintea pandemiei este acum cu atât mai greu să reia relațiile anterioare. În plus, persoane care nu au experimentat până acum asemenea simptome acuză anxietate socială și tolerează greu grupurile mari de oameni”, a explicat doctorul. Efectele simțite în prezent se concretizează în stări depresiv-anxioase și tensiune în relații, acest lucru cumulat cu contextul actual la nivel de societate poate să scadă semnificativ calitatea vieții, mai spune specialistul.

Limitările care se preconizează îi pot duce pe mulți oameni cu gândul la perioada comunismului, ceea ce poate crește nivelul de anxietate mai ales pentru cei care au trăit acele vremuri”, explică specialistul.

Situațiile pe care nu le putem controla pot fi percepute că fiind copleșitoare, mai arată medicul, fiind posibil că anumite reacții să fie absolut firești și concordante cu realitatea momentului, chiar dacă pot fi greu de digerat, spune specialistul. Aceasta a mai explicat că există posibilitatea ca anumite trăiri să aibă rădăcini mai adânci în trecutul unei persoane, să fie intense, să provoace confuzie, epuizarea energiei, sentimente de vulnerabilitate și neputință. „Psihicul lucrează mereu pentru noi și liniștea noastră. Se poate întâmpla, însă, că mecanismele de adaptare pe care le alege uneori să nu fie cele mai inspirate. Astfel, se poate ajunge la evitare, la consum de alcool, de droguri, de medicamente, comportamente riscante, excesive sau dăunătoare. Este de ajutor să înțelegem funcția din spatele comportamentului, să avem empatie și compasiune față de noi înșine, să înțelegem că facem tot ce putem cu resursele de care dispunem la un moment dat”, a încheiat medicul psihiatru.

O altă cauză a tulburărilor psihice este legată de contextul economic actual. Grijile vieții de zi cu zi pot deveni copleșitoare mai ales pentru cei care au familie, copii, studii de plătit, credite, loc de muncă nesigur sau nesatisfăcător și alte probleme financiare, a explicat specialistul.

Avocat din Vaslui, anchetat penal pentru agresarea colegului fiului său