Iohannis: „Majoritatea școlilor se vor redeschide”

Depinde de evoluția pandemică din perioada următoare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă, că începând din 8 februarie majoritatea școlilor din România se vor redeschide. Modul în care vor reveni preșcolarii, elevii și studenții va depinde, însă, de evoluția epidemiologică viitoare.  

„Am avut până adineauri o discuție foarte importantă cu premierul și miniștrii și pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul al doilea, adică din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide”, a afirmat Klaus Iohannis.

Trei culori, trei scenarii

Potrivit lui Iohannis, redeschiserea școlilor va fi una descentralizată, pe culori. „Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În semestrul al doilea, în localitățile din scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În cele în scenariul galben, sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă – merg în continuare la grădiniță și școală, copiii din clasele I – IV și clasele terminale, a VIII-a și a XII-a. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și ciclu primar, dar ceilalți rămân în online. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a declarat Iohannis.

Universitățile vor decide singure

În ceea ce privește învățământul superior, știut fiind că universitățile au autonomie, decizia de revenire la cursurile fizice va aparține fiecăreia în parte, în funcție de incidența din localitățile lor.

„Decizia va fi luata la nivelul fiecărei universități, însă evident dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul dupa care funcționează și preuniversitarul. E bine de știut că aceste lucruri vor deveni realitate în situația în care lucrurile nu se înrăutățesc”, a mai spus șeful statului.

Altfel, pe 2 februarie va avea loc o nouă evaluare a situației pandemice, iar decizia finală cu privire la redeschiderea școlilor va fi luată tot atunci, a mai precizat Iohannis.

Citește și: Senatorii pot începe „școala online”. Vor primi tablete

#News