Procurorul care a dezvăluit că alegerile locale de la Sectorul 1 au fost fraudate, a demisionat

Procurorul Eugen Sorin Iasinovschi a anchetat modul în care au avut loc alegerile pentru Primăria Sectorului 1.

Procurorul de caz în dosarul alegerilor de la Sectorul 1, Sorin Iasinovschi, a demisionat marți, 24 mai. După înaintarea demisiei lui Sorin Eugen Iasinovschi, procuror pe lângă Parchetul Curții de Apel Suceava, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis înaintarea către preşedintel României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, începând cu data de 1 iunie 2022.

Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi a recunoscut, în cadrul unui interviu, că alegerile din Sectorul 1 al Capitalei ar fi fost fraudate.

Ulterior, procurorul a fost întrebat dacă s-ar putea vedea o răsturnare de situaţie în cazul rezultatului alegerilor, atât pentru postul de primar, cât şi pentru Consiliul Local.

„Tot ce e posibil. Într-o anchetă poţi avea mereu o răsturnare de situaţie, şi în ultimul moment! Chiar când nu te aştepţi! Nu e exclus, dar nu ştiu dacă s-ar putea răsturna ierarhiile, pentru că am putea găsi fraudă de ambele părţi! (…) Noi vom dispune, dacă vom constata fapte penale, să îi deferim justiţiei pe cei care le-au comis. Dacă va rămâne în funcţie sau nu acea persoană, asta depinde de instanţa civilă, pentru că sunt diverse căi de atac. Dar nu avem noi în atribuţii aşa ceva, ci doar să stabilim dacă există fraudă, cine a comis-o, dacă a comis-o cu vinovăţie şi, dacă este cu vinovăţie, să îl deferim justiţiei (…) Teoretic, fiecare sac trebuia să aibă un număr ca să putem să-l putem identifica, dar noi când am început ancheta foarte puţini saci mai aveau notaţi pe ei numărul secţiei de la care provine. Polițiștii au trebuit să identifice fiecare sac cu buletine de vot de la ce secţie provine, prin verificare buletinelor de vot şi a ștampilei de control”, a spus procurorul Sorin Iașinovschi, într-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai.

Întrebat dacă suspectează că ar fi vorba despre o fraudă la Sectorul 1, procurorul a spus că suspiciunea a fost întărită de imaginile unde au apărut acele persoane care umblau cu rucsacul în spate, la miez de noapte, fără să aibă voie să aibă acces în clădirea respectivă şi la final, după ce au apărut aceste imagini în public, nimeni nu a venit să ofere o explicaţie logică.

Primul reactor modular mic va fi instalat în județul Dâmbovița