Ministerul Muncii și alte trei instituții publice, verificate după 10 luni la aprobarea controlului

Misterul „vizitei” cu care „s-a trezit pe cap” ministrul interimar Raluca Turcan a fost elucidat de cei de la Finanțe.

Acuzațiile pe care ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan le-a făcut la adresa lui Florin Cîțu, potrivit căreia nu ar mai fi bani pentru pensii și alocați nu s-au lăsat fără efecte,  afirmă ministrul. „Dragi colegi, distracția continua! Acum 5 minute a părăsit clădirea MMPS o echipa de “inspecție” de la Finanțe, care a fost trimisă în control la 20 de minute dupa declarația mea referitoare la Florin Citu”, arată o comunicare a Ralucăi Turcan către colegii din BPN obținută de Economedia.

Astfel, Ministerul Finanțelor a transmist, prin internediul unui comunicat de presă, faptul că Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, din cadrul Ministerului de Finanțe, efectuează în acest moment 20 de acțiuni de inspecție la 17 ministere, printre care și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și la alte trei autorități/instituții publice.

Mai mult, că acțiunea de inspecție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost demarată în 19 noiembrie 2021, simultan cu alte 17 acțiuni de verificare, dar și că acestea au fost aprobate încă din luna ianuarie, deci în urmă cu aproape 10 luni.

„Controalele sunt prevăzute în Programul de control aprobat din 26 ianuarie 2021. Verificările sunt menite să asigurare respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și respectarea prevederilor legale referitoare la investițiile realizate din fonduri publice și la bunurile din domeniul public și privat al statului, inclusiv a celor care aparțin patrimoniului cultural național mobil”, au transmis reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Totodată, Ministerul Finanțelor a mai precizat că aceste acțiuni de inspecție au fost dispuse conform prevederilor „Art.22 alin.(1) lit.a) din Ordonanța Guvernului nr.119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv, ca urmare a indiciilor de abateri de la legalitate identificate la nivelul MF, potrivit prevederilor art.3^1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011” și ale „Art.288 alin.(1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ”.

Acum ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce durează atât de mult concluzionarea unor controale, dacă acestea, în sine, sunt efectuate atât de târziu față de momentul în care au fost aprobate.

Citește și: Ministerul Muncii și al Educației, parteneriat pentru „A doua Șansă”