Medic epidemiolog: Numărul real al infecțiilor nosocomiale din spitalele din România este o necunoscută

Suntem obişnuiţi să ascundem problemele sub preş, susține doctorul Alexandru Coman.

Cifrele reale privitoare la infecţiile nosocomiale nu sunt cunoscute deoarece nu sunt raportate în totalitate, a declarat dr. Alexandru Coman, epidemiolog de spital la Institutul Inimii Cluj – Napoca şi vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenţia şi Controlul Infecţiilor.
Este vorba despre obiceiul de a ascunde problemele, spune medicul, fiind vorba și despre o realitate în sistemul medical românesc, cea privitoare la nevoia de unităţi spitaliceşti noi sau refăcute, lucru vital în controlul acestui tip de infecţii, potrivit ziare.com.

Potrivit medicului, foarte importantă este şi atitudinea pacienţilor, fiind vorba despre respectarea strictă a regulilor de igienă, dar şi despre înţelegerea faptului că un număr mare de aparţinători veniţi în vizită creşte riscul de apariţie a unor infecţîi sau complicaţii ale bolii

Potrivit medicului Alexandru Coman, sunt nişte măsuri care previn câteva infecţii care sunt importante în spital, și anume pneumonia de ventilator, infecţia de tract urinar, infecţiile de cateter venos şi arterial periferic şi central, septicemia şi controlul utilizării antibioticelor, deoarece toate aceste infecţii din spital sunt  o materializare a unei probleme cu care se confruntă întreaga lume și anume rezistenţa la antibiotice a microbilor.

Potrivit medicului epidemiolog, problema este că nu se cunoaște situaţia din România, adică nu se știe situaţia reală a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

” În opinia mea de medic epidemiolog, situaţia vine din trecut, suntem obişnuiţi să ne facem planul cincinal în 3 ani şi jumătate şi suntem obişnuiţi să nu recunoaştem problemele, să le ascundem sub preş şi să le minimizăm. La noi totul e perfect, în altă parte lucrurile se pot întâmpla rău, dar la noi lucrurile merg bine. În momentul de faţă nu mai există bariere legale sau obiective referitoare la sau legate de raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, nosocomiale. Însă continuăm dintr-o inerţie sau dintr-o spaimă rău înţeleasă, ar putea fi şi o problemă de comunicare, orice spital care alege să pornească pe calea corectă şi să-şi evalueze corect infrastructura şi situaţia din spital devine dintr-o dată prezent în preșă, în discuţii”, a spus medicul.

 Potrivit medicului epidemiolog, la nivel mondial sunt infecţii nosocomiale care nu sunt raportate. „Sunt foarte mulţi medici curanţi, foarte mulţi pacienţi, este că atunci când ne gândim ce mecanism avem ca să îi depistăm pe toţi cei care depăşesc viteza legală. Orice proces nemonitorizat poate crea probleme”, mai afirmă el.